Podoljak: az oroszok csak úgy tettek, mintha tárgyalnának

„Amikor a szemben álló felek leültek tárgyalni az Ukrajna elleni orosz invázió első napjaiban, az ukránoknak kevesebb mint egy óra elég volt ahhoz, hogy felmérjék, az oroszok csak úgy tesznek, mintha tárgyalnának, és ez a meggyőződésük azóta csak erősödött” – írta az MTI Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója nyilatkozata alapján.

Podoljak szerint Moszkva „másodrangú figurákat” küldött tárgyalni az 1945 óta legsúlyosabb európai konfliktus rendezéséről: Vlagyimir Megyinszkij volt kulturális minisztert, aki plágiumbotrányba keveredett, és Leonyid Szluckijt, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnökét, akit szexuális zaklatással vádoltak.

„Ezek az emberek nem voltak tárgyalóképesek. Adminisztratív tisztséget betöltő személyek voltak, akiknek gyakorlatilag semmiféle befolyásuk nem volt Oroszországban. Eljöttek, felolvastak pár ultimátumot, és kész” – emlékezett vissza Podoljak, aki az ukrán tárgyalódelegáció tagja volt.

Hozzátette, még ha újra egy asztalhoz ülne is az orosz és az ukrán delegáció, már nem tudnának mit mondani egymásnak.

„Az ő katonai érvük az, hogy tovább támadnak minket, a mi érvünk pedig az, hogy le fogjuk győzni őket” – jelentette ki Podoljak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: