Történelmi mélyponton az Ukrajnának nyújtott támogatás

2023. augusztusa-októbere folyomán a nyugati országok által Ukrajnának ígért segélyek összege 2022 januárja óta a legalacsonyabb szintet érte el. Közel 90%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, írja az Ukrajinszka Pravda hírportál a Kieli Világgazdasági Intézet által végzett tanulmány eredményeire hivatkozva.

2023 augusztusa és októbere között az új segélycsomagok összértéke 2,11 milliárd eurót tett ki, s ez a háború kitörése óta a legalacsonyabb érték.

A legaktívabb adományozók közé Németország, Finnország, Írország, Horvátország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Svédország és Svájc, valamint Kanada és Nagy-Britannia tartozik - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A katonai segélyek tekintetében továbbra is az Egyesült Államok a legbőkezűbb, összesen 44 milliárd eurós támogatással áll az élen. De Németország is felzárkózik hozzá az összesen több mint 17 milliárd eurós katonai kötelezettségvállalássával.

A tanulmány azt is megállapítja, hogy az uniós országok hamarosan utolérik az Egyesült Államokat a megígért katonai segélyek mennyiségében.

A 2022. január – 2023. október között nehézfegyverekre ígért összesen 25 milliárd eurós támogatás 43%-át az Egyesült Államok, 47%-át pedig az EU tagországai és intézményei adják.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: