Ukrajna be akarja hívni a hadseregbe a külföldön élő hadköteles ukrán férfiakat

A külföldön élő hadköteles ukránokat be lehet hívni a hadseregbe, erről a forgatókönyvről már tárgyalnak Ukrajnában – jelentette ki Rusztem Umerov védelmi miniszter a Die Welt és Bild című német lapoknak adott interjújában.

A Kárpát.in.ua szerint Umerov azt javasolta, hogy jövőre a külföldön élő férfiakat is hívják be katonai szolgálatra. A 25 és 60 év közötti hadköteles ukránokat Németországban és más országokban kérhetik, hogy jelentkezzenek az ukrán fegyveres erők sorozási pontjain – tette hozzá.

A két kiadvány megállapította, hogy az ukrán védelmi miniszter csak kérésről beszélt. Ám, amint megjegyezték, Umerov világossá tette, hogy szankciókra lehet számítani, ha a kérést nem teljesítik. „Még mindig vitatjuk, hogy mi lesz, ha nem jönnek önként” – idézte a tárcavezetőt a Die Welt. Az ukrán védelmi miniszter kiemelte: a mozgósítás kérdésében fontos a méltányosság. Szerinte az számít, hogy a katonák hogyan lesznek kiképezve és felszerelve, hol és mikor szolgálnak majd, és mikor szerelik le őket. Úgy vélte, lehetőség lesz arra, hogy az újoncok képességeiktől függően válasszák meg, hogy fognak szolgálni. „Mindenkivel igazságosak akarunk lenni, mert ez a saját országunkat érinti. Meghívót küldünk nekik” – tette hozzá.

A védelmi miniszter egyértelművé tette, nem érez rokonszenvet azok iránt, akik lelkiismereti okokból megtagadják a katonai szolgálatot: „Ez nem büntetés azért, hogy megvédik a hazát és szolgálják a hazát. Ez megtiszteltetés” – hangsúlyozta Rusztem Umerov.

Német kiadványok szerint 221 571 18 és 60 év közötti ukrán férfi érkezett Németországba 2022. február 24-e után. Közülük jelenleg 189 484-en tartózkodnak az országban.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: