Ukrajna újabb ellenoffezívára készülhet

Ukrajna újabb ellenoffezívára készülhet 2024 nyarán – értesült a német Die Welt című lap. A lap szerint a tervezett új ellentámadás hasonló jellegű és célú lehet, mint amilyennek az idén nyáron végrehajtott műveletnek kellett volna lennie az eredeti tervek értelmében. 

Nico Lange biztonságpolitikai szakértő, a német védelmi minisztérium korábbi tisztviselője arról beszélt a lapnak, hogy az ukránok valószínűleg már gyűjtik az erőforrásokat az újabb támadáshoz. 

Mint a lap írta, az idei offenzíva ugyan nem ért el jelentős eredményeket, de a Nyugatról érkezett harckocsik és páncélozott járművek zöme harcképes maradt, és Ukrajnába még mindig érkeznek újabb fegyverszállítmányok. Példaként említették, hogy a Leopard-1-es harckocsikból Ukrajnának 200 darabot ígértek, amiből csak nagyjából 30 érkezett meg eddig. 

Ukrajnának még mindig nagy tervei vannak - írta az Index. Ezt bizonyítja, hogy milyen fegyvereket kérnek az Egyesült Államoktól. Szerepelnek köztük a Black Hawk és Apache helikopterek, az F-16-os és F-18-as vadászgépek, nagy hatótávolságú rakétarendszerek, Abrams harckocsik, illetve drónok és lövedékek nagy mennyiségben – mondta Nico Lange a Die Weltnek. 

Megjegyezte azt is, hogy ha megérkeznek ezek az eszközök, akkor az ukránok új helyeken (például akár Herszonnál is) támadást indíthatnak. Szerinte egy ilyen támadás egy olyan forgatókönyv szerint mehetne végbe, mint amilyet Valerij Zaluzsnij eredetileg az idei ellentámadásra vizionált, és amit végül a beérkező eszközök hiánya miatt nem tudtak megvalósítani. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: