Ukrajnában ezentúl listákat kell készíteni a hadköteles korúakról

Egy kormányhatározat értelmében ezentúl az állami intézmények, az önkormányzatok, a tanintézmények és a munkáltatók kötelesek rendszeresen információt közölni a kötelékükben dolgozó és tanuló hadköteles korú férfiakról - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Az új eljárási rend már 2023 decemberétől életbe lép. Eszerint az állami hivatalok és a helyi önkormányzatok, valamennyi munkáltató, illetve a tanintézetek pontos adatot kell beszolgáltassanak a toborzóirodáknak arról, hogy alkalmazottaik és diákjaik közül ki az, aki hadköteles korú, kire vár kötelező sorkatonai szolgálat, valamint jelezni kell a hadseregből leszerelt tartalékosok névsorát is.

Amennyiben bármilyen cég vagy vállalat új munkatársat alkalmazna, előzőleg nyilvántartásba kell vétetnie magát a hadkiegészítőnél.

További törvényhozói szigorítás, hogy mostantól a hadkiegészítők munkatársai rendőrök jelenléte nélkül is elkérhetik bárki személyes okmányait és bekísérhetik a toborzóirodába.

Ukrajnában várhatóan még decemberben elfogadhatnak egy új jogszabályt, ami a mozgósítás szigorítását célozza. Sajtóhírek alapján elvehetik a másoddiplomásoktól a felmentés jogát, illetve a rokkantak bizonyos csoportjai is mozgósíthatók lennének. Emellett élénk vita zajlik, hogy csökkentenék a mozgósítás alá esők korhatárát is. Sokan azzal érvelnek, hogy akár a 18-20 éves fiatalokat is besorozhassák. A lakóközösségek vezetőit, azaz a polgármestereket pedig azzal bízhatják meg, hogy ők is átadhassák a behívókat.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: