Zelenszkij elismerte: az ellentámadással Ukrajna nem érte el, amit szeretett volna

A régóta várt nyári és őszi ellentámadás nem hozta meg a várt áttörést, de Ukrajna nem hátrál meg, ezért támogatásra van szüksége a hazai fegyvergyártás növeléséhez – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök Harkivban az Associated Press amerikai hírügynökségnek adott interjújában.

„Nézzék, nem hátrálunk, elégedett vagyok. A világ második hadseregével harcolunk, elégedett vagyok. Embereket veszítünk, nem vagyok elégedett. Nem kaptuk meg az összes fegyvert, amit kértünk, nem lehetek elégedett, de nem is panaszkodhatok túl sokat. Gyorsabb eredményeket akartunk. Ebből a szempontból sajnos nem értük el a kívánt eredményt. És ez tény” - mondta el az államfő.

Az elnök kifejtette: „Nincs elég erő a kívánt eredmény gyorsabb eléréséhez. De ez nem jelenti azt, hogy fel kell adnunk, hogy meg kell hátrálnunk. Bízunk a cselekedeteinkben. Harcolunk azért, ami a miénk.”

Zelenszkij szavai szerint azonban bizonyos pozitív eredmények születtek az elmúlt hónapokban - írta a Kárpát.in.ua. Mint megjegyezte, Ukrajnának sikerült fokozatos területi előnyöket elérnie egy jobban felfegyverzett és megerősített ellenséggel szemben. Emellett az Oroszországi Föderáció fekete-tengeri flottájának ereje csökkent az ukrán támadások után, amelyek áttörték a légvédelmi rendszert, és csapást mértek a megszállók krími főhadiszállására – tette hozzá. Kiemelte, hogy továbbra is működik az ideiglenes gabonafolyosó, amelyet Kijev hozott létre a biztonságos export érdekében, miután Oroszország kilépett a háborús megállapodásból.

Az államfő reméli, hogy a nyugati szövetségesek, elsősorban az Egyesült Államok kedvező hiteleket és szerződéseket ajánl fel e cél elérése érdekében. „Ez egy kiút” –mondta Volodimir Zelenszkij, hangsúlyozva, hogy Oroszországot semmi sem ijeszti jobban, mint a katonailag önellátó Ukrajna.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: