A mozgósítási törvény szigorítása miatt még több ukrán menekülhet el és csak még nagyobb lehet a korrupció Ukrajnában

A kormánynak a fokozott mozgósítási intézkedések bevezetésére irányuló kezdeményezése arra fogja késztetni az ukránokat, hogy keressék a módját az ország illegális elhagyásának, és ennek eredményeként a korrupció növekedését idézi majd elő – jelentette ki Julija Jacik, a Legfelső Tanács frakción kívüli képviselője, számolt be az RBK-Ukrajina hírportál.

A Kárpát.in.ua szerint Jacik elmondta: a mozgósításról szóló jelenlegi jogalkotási kezdeményezések bizonyos következetlenségeket tartalmaznak. Tekintettel azonban arra, hogy a kormány által benyújtott törvénytervezetet visszavonták, új törvénytervezetet kell benyújtani a vezérkar, a Védelmi Minisztérium és a szakbizottság képviselőinek észrevételeivel – tette hozzá. Mint kifejtette, a szigorított mozgósítás számos olyan problémát fog kiváltani, amelyekkel az állam nehezen fog tudni megbirkózni.

A képviselő meg van győződve arról, hogy a szigorított mozgósítás minden bizonnyal a lakosság újabb kiáramlásához vezet, ami legtöbbször illegálissá, korrupttá válik. „A mozgósítás szigorítása minden bizonnyal nemcsak a lakosság elvándorlását idézi majd elő legális és illegális módon, hanem további ellenőrizetlen gazdagodás forrásai lesznek. Jelenleg a felülvizsgálat során, valamint a jogsértéseket vizsgáló ideiglenes bizottság munkája során olyan információkat kapunk, hogy a közúti ellenőrző pontokon az emberek fizetnek azért, hogy ne adjanak nekik katonai behívót, és ezért ezer hrivnyát követelnek. Ráadásul ez a katonaorvosi bizottságok tagjainak további törvénytelen gazdagodását jelenti, akik a mozgósítás alóli felmentést lehetővé tévő hamis diagnózisokat állítanak fel. De ugyanez vonatkozik a hadkiegészítő parancsnokságok munkatársaira is” – mutatott rá.

Ráadásul Jacik úgy vélte, az országot korábban elhagyó ukrán menekültek egyáltalán nem akarnak majd visszatérni. „Most már az összes közösségi oldal tele van olyan videókkal, hogy mi értelme van visszatérni.” – hangsúlyozta.

A képviselőnek ugyanakkor nincs kétsége afelől, hogy a nyugati országok negatívan fognak reagálni Ukrajna Alkotmányának megsértésére, ami a fokozott mozgósítással kapcsolatos. „A nyugati partnerek negatívan reagálhatnak az emberek mozgósítási felszólítására, mert erre adnak fegyvereket és eszközöket, de negatívan reagálhatnak arra, ha ez az alkotmányt sérti. Jelenleg nincs elegendő forrás az ukrán költségvetésben új mozgósítási intézkedések végrehajtására, különösen, ha további 500 000 ukrán katona behívásáról beszélünk” – szögezte le Julija Jacik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: