A szegénység mértéke Ukrajnában a 2002-es szintre romlott

A szegénység mértéke Ukrajnában a 2002-es szintre romlott, de ha az ország fenntartja a pozitív makrodinamikát, akkor nem nő tovább a nyomor – jelentette ki Ljudmila Cserenyko, a közgazdasági tudományok doktora, a Demográfiai és Társadalomkutató Intézet népesedés- és életszínvonal-kutatási osztályának a vezetője az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában, vette észre a Kárpát.in.ua.

Mint Cserenyko kifejtette, minden társadalomnak megvan a maga szegénységi küszöbe, amelyen túl nehéz a nyomor kordában tartása, és pusztító fejlemények következnek be. Úgy tartják, hogy a szegények 50%-os arány veszélyes jelzés, a 60-80%-a pedig még rosszabb – tette hozzá. „A második pont az, hogy meddig tart, és milyen időszak után következett be. Amikor elkezdtük a szegénységet mérni 2000 óta, a létminimum megállapítása óta, e kritérium szerint a szegények aránya akkor elérte a 80%-ot. 2022-ben 60% volt. 2021-től 2022-ig visszatértünk a 2002-es szintre – a szegénység 40%-ról 60%-ra nőtt” – mondta a szakértő.

A demográfus hozzátette, hogy 2004-ben az ukránok jövedelme rohamosan nőtt, majd csökkent a szegénységi szint. Még a belpolitikai események sem változtattak a dinamikán – jegyezte meg. Mint hozzátette, 2024-re nehéz prognosztizálni, ám pozitív körülmények között a szegénységi szint nem emelkedik. „Nehéz prognosztizálni, de ha marad a pozitív makrodinamika és nem lesznek negatív változások a fronton, ha a jelenlegi helyzet folytatódik, akkor biztosan nem nő a szegénység. Meglátjuk, mennyivel fog csökkenni – fejezte ki reményét Ljudmila Cserenyko.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: