Szakértő: így vagy úgy, de jövőre vége lesz a háborúnak Ukrajnában

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában arról beszélt, ha az elkövetkező egy évben az ukránoknak nem sikerül valamilyen fordulatot elérniük Oroszországgal szemben, akkor a Nyugatnak nem szabad tovább finanszíroznia ezt a háborút, mert az csak „kidobott pénz lesz az ablakon”.

Tarjányi Péter szerint Kijev is tisztában van vele, hogy a jelenlegi helyzetben csupán „vágyálom”, hogy felvételt nyerjenek a NATO-ba, ugyanakkor érezhető hatása lehet a bejelentésnek, hiszen más országok politikáját is befolyásolhatja.

Tarjányi szerint ha idén nem érnek el valamifajta áttörést az ukránok, akkor jövőre így vagy úgy, de véget érhet a konfliktus, mert a nyugati országok nem fogják még éveken át finanszírozni a háborút. Hozzátette: nem is szabad finanszírozniuk, mert az csupán „kidobott pénz lenne az ablakon”. Főleg akkor, ha az Egyesült Államokban is fordulat következik be, és elzárják a pénzcsapokat Ukrajna irányába.

A szakértő arra is rámutatott, az ukránok nem csupán katonai szempontból függnek teljesen a nyugati segítségtől, hanem az államkénti működésüket is más országok biztosítják. Ukrajna háborúban áll, a gazdasága nem működik, nem termel, nincsenek adó- és kereskedelmi bevételeik.– hangsúlyozta.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: