Ukrajnában emelkedett a nyugdíjhoz szükséges munkaviszony időtartama

Január 1-től életbe léptek a nyugdíj meghatározására feljogosító aktív munkaviszony időtartamára vonatkozó változások - írta a Kárpát.in.ua. 

Ukrajna kötelező állami nyugdíjbiztosításról szóló törvényének 26. cikkelye szerint 2024-től megemelték az aktív munkaviszony időtartamát. Az erre vonatkozó követelmények, azaz a időtartam 2028-ig minden évben emelkedni fognak. Ugyanakkor 2028. január 1-től a 40 vagy annál több naptári év munkaviszony esetén a nyugdíj – életkortól függetlenül igényelhető.

A minimálbér összege idén kétszer változik. Január 1-jétől a minimálbér 400 hrivnyával emelkedett és 7100 hrivnyát tesz ki, április 1-től pedig már 8000 hrivnya lesz. A 2024-es állami költségvetésről szóló törvényben január 1-jétől a létminimum összege is megváltozott. A minimálbér emelése révén január 1-től újraszámításra került a nem dolgozó, 65. életévüket betöltött személyek, a jogszabályokban meghatározott munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjasok juttatása. Ezen személyek nyugdíja január 1-től a minimálbér nem kevesebb, mint 40%-át teszi ki, azaz 2840 hrivnyát.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: