A büntetőtörvénykönyv módosítására készülnek Ukrajnában, szigorítanák a mozgósítás elől külföldre szökő hadkötelesek büntetését

A Legfelső Tanács a büntetőtörvénykönyv módosítására készül, ami megszigorítaná a mozgósítás elől külföldre szökő hadkötelesek büntetését – közölte az RBK-Ukrajina hírportál a vonatkozó törvénytervezet szövegére hivatkozva.

A Legfelső Tanácsba beterjesztett törvénytervezet Ukrajna büntetőtörvénykönyvének olyan módosításáról szól, ami Ukrajna államhatárának a mozgósítás elkerülése céljából történő illegális átlépéséért való felelősség szigorítását írja elő. A kezdeményezés egy olyan cikkely beépítését indítványozza a büntetőtörvénykönyvbe, amely szerint a határátlépés „a katonai szolgálatra történő behívás alóli kibúvás céljából a mozgósítás során hadiállapot idején…” 3-tól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ennek a bűncselekménynek megismétlése vagy személyek csoportja által történő elkövetése esetén 5-től 8 évig terjedne a szabadságvesztés - írta a Kárpát.in.ua. Ugyanakkor mentesülne a felelősségre vonás alól az a személy, aki az illegális határátlépésétől számított 6 hónapon belül önkéntesen visszatér Ukrajnába, és aki a bűncselekmény elkövetésének tényét önként bejelenti Ukrajna Állami Határőrszolgálata munkatársainak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: