Az ukránok egy év alatt csaknem 12 milliárd dollárral növelték a megtakarításaikat készpénzben

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) jelentése szerint 2023-ban 11,8 milliárd dollárral nőtt a bankokon kívüli készpénz mennyisége, ami több mint 2022-ben (10,1 milliárd dollár) volt – közölte az RBK-Ukrajina hírportál az NBU fizetésimérleg-adataira hivatkozva.

A Kárpát.in.ua szerint a jelzett összeg tartalmazza mind a lakosság, mind a vállalkozások készpénzét. Az NBU abszolút számokat nem közölt, de az előzetes nyílt adatok azt mutatják, hogy 2023 elején a bankokon kívüli készpénz mennyisége 108 milliárd dollárt tett ki. Így ez az összeg mára elérte a 120 milliárd dollárt.

Ugyanakkor Vitalij Sapran, az NBU igazgatótanácsának volt tagja rámutatott az NBU statisztikáinak tökéletlenségére, amelyek nem pontosan veszik figyelembe az Ukrajnából származó készpénzkiáramlást. „A fizetési mérleg számításának ilyen módszertani hibája következtében az a hamis benyomás alakult ki, hogy Ukrajnában a vállalkozások és a lakosság 120 milliárd dollárt tart magánál készpénzben. Valójában az összeg sokkal szerényebb” – írta a Facebookon.

A szakember számításai szerint „a lakosságnak és a vállalkozásoknak legfeljebb 60 milliárd dollár van a kezén”. Ebből a 60 milliárd dollárból körülbelül 10-20 milliárd dollár van a lakosság kezén (a valutaexport megugrása és a kriptofizetések gyakorlata miatt nem lehet pontosabb becslést adni)” – mutatott rá Vitalij Sapran, hozzátéve, hogy „40-45 milliárd dollár lényegében az árnyékszektor forgótőkéje”.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: