Márciustól új szabályt alkalmaznak a nyugdíjak kiszámításánál, ami befolyással lesz a kifizetések összegére

Ukrajnában 3 hét múlva emelik a nyugdíjakat. A kifizetések körülbelül 13%-kal lesznek magasabbak, közölte korábban Darija Marcsak, a szociálpolitikai miniszter első helyettese. Az emelés pontos mértéke azonban e hónap végén válik ismertté - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Idén két emelést ígérnek az illetékesek: március 1-től, majd április 1-től. Áprilistól a még dolgozó nyugdíjasok havi juttatását számolják újra.

Ami a márciusi változásokat illeti: az állam új nyugdíjszámítási szabályt – úgynevezett pontrendszert – fog alkalmazni.

A tervek szerint ezáltal igazságosabbá és egyenlőbbé tenné a kifizetéseket (a korábban megérdemelt pihenőre vonultak, illetve azok között, akik egy-két éve nyugdíjasok csak).

A nyugdíjak márciustól pontrendszer szerinti újraszámítása a következőképpen fog történni:

  • először kiszámítják azokat a pontokat, amelyeket a fizetésből korábban befizetett járulékok alapján ítélnek oda egy-egy személynek – például 8 pont (országos átlag alatti járulék befizetése), 10 (átlagos) és 12 pont (átlag feletti),
  • ezek után a pontokat számokra váltják, de az aktuális átlagkeresetet veszik figyelembe

Az újraszámítás elsősorban a régóta nyugdíjasokká vált idős embereket érinti. Erről korábban Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter tájékoztatott. Magyarázata szerint az egyes állampolgárok pontjait minden évben újraszámolják – átlagot vonnak majd az aktuális reálbér és az illető korábbi átlagbére között. Így az új szabály a tervek szerint a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkező szépkorúak számára jelent majd emelést. Ugyanakkor idén márciusban egyesek azonnal 1000 hrivnyával is többet kaphatnak, állítják az illetékesek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: