Államnyelvvédelmi biztos: a szülők tegyenek bejelentést, ha az iskolában megsértik a nyelvtörvényt

Az oktatási intézményekben még mindig gyakran előfordul, hogy megsértik a nyelvtörvényt, ezért a szülőknek bejelentést kell tenniük, ha ilyet észlelnek – jelentette ki Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi biztos az osvitoria.media oktatási honlapnak adott interjújában, vette észre a Kárpát.in.ua.

Kreminy kifogásolta, hogy a tanárok néha nem államnyelven beszélnek a tanórákon és szülői értekezleten. Orosz nyelvű dalokat és filmrészleteket használnak érettségi bálokon vagy iskolai ünnepségeken – tette hozzá. Ilyen esetekben azt javasolja a szülőknek, hogy mindenekelőtt forduljanak közvetlenül a tanárhoz, osztályfőnökhöz vagy iskolaigazgatóhoz, és így próbálják megoldani a problémát.

„Amennyiben a tanár és az iskolavezetés továbbra is megsérti a nyelvi jogszabályokat, azt javaslom, hogy forduljanak hozzánk. A honlapunkon megtalálható a panasz benyújtásának algoritmusa és hozzá egy nyomtatvány. A nyelvtörvény betartásának felelőssége az iskola vezetőjére és igazgatójára hárul. Azonban nem mi vagyunk az egyetlen intézmény, amely védi az ukrán nyelvet. Az ilyen funkciókat a végrehajtó hatalmi és a helyi önkormányzati szervek is ellátják” – hívta fel a szülők figyelmét Tarasz Kreminy.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: