Egy ügyvéd elmagyarázta, milyen indokkal igazoltathatja a toborzótiszt a járókelőt

Volodimir Krekoteny ügyvéd elmagyarázta, hogy hadiállapot idején a hadköteleseknek minden esetben fel kell-e mutatniuk az irataikat a toborzó munkatársainak - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Az ügyvéd közlése szerint még a rendőrök sem mindig jogosultak a személyi irataink ellenőrzésére.

Amikor a rendőrség vagy a toborzó munkatársai az iratok bemutatását kérik, először meg kell győződni róla, hogy ezeknek a személyeknek van-e felhatalmazásuk és okuk az igazoltatásra. Ha e két pont közül legalább az egyik hiányzik, az intézkedés törvénytelen – magyarázta Volodimir Krekoteny.

Az ügyvéd azt javasolja, hogy mielőtt a hadköteles korú személyek átnyújtanák saját irataikat, előtte ismerkedjenek meg a rendőr szolgálati igazolványával. A toborzó alkalmazottait pedig kérjük meg, hogy mutassák be az intézkedésre feljogosító parancsot és a személyazonosságát igazoló iratot.

A törvény egyértelműen szabályozza a hadiállapot alatti okmányok ellenőrzésének indokait. És nincs olyan szabály, amely lehetővé tenné, hogy csak amiatt, hogy megállapítsák az illető személyazonosságát és átadják a behívót, engedélyezett lenne az igazoltatás, állítja az ügyvéd.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: