Kárpátaljai pedagógus lett az Év külhoni tanára

Hnatik-Riskó Márta, aki már 35 éve a beregszászi Bethlen Gábor Líceum magyar nyelv- és irodalomtanára, úgy emlékszik vissza, hogy ő már gyerekkorában is tanító néni akart lenni. Amint kiderült számára, hogy a nagy épület a szomszédjukban, tele vidám gyerekekkel az udvaron, az bizony egy iskola, alig várta, hogy ő is oda járhasson. Legendás alsós és későbbi tanárainak köszönhetően pedig csak még jobban megerősödött benne ez az elhatározás - írta a Kárpát.in.ua. 

Hnatik-Riskó Márta 1965-ben született Beregszászban. Szülővárosában érettségizett 1982-ben, az Ungvári Állami Egyetem Filológiai Karán szerzett magyar nyelv és irodalom szakos tanári diplomát 1987-ben. Pályakezdőként előbb a badalói, majd a beregardói általános iskolában dolgozott, 1995-től pedig mostanáig a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, mára már líceum magyartanára. 

A pedagógust az iskolában mindenki kedveli, a kollektíva és az iskola vezetése egyaránt büszke rá, hiszen idén ő kapta az Év külhoni tanára díjat. 

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága minden évben díjazza a kiemelkedő szakmai eredményekkel rendelkező tanárokat. A szakmai bizottság döntése alapján az elismerést minden évben olyan pedagógusoknak ítélik oda, akik a legtöbbet teszik a magyar közoktatás és nevelés terén. 

Amint kiderült az örömhír, a közösségi oldalakon sorra jelentek meg az egykori és mostani diákok gratulációi. Nem is csoda, hiszen a magyartanár sok iskolás kedvence. Tanítványai szép sikereket érnek el a kárpátaljai megyei és a Kárpát-medencei tantárgyi versenyeken, szavalóversenyeken, két tanítványa Kazinczy-érmes. Riskó Márta munkája eredményeinek elismeréseként többször kapta meg a Beregszászi Járási és a Kárpátaljai Megyei Oktatási Osztály oklevelét, 2007-ben a Magyar Nyelvtudományi Társaság Arany Oklevéllel díjazta, ugyancsak többször nyerte el a Magyar Kultúráért Kárpátalján Alap elismerését, 2015-ben a Bethlen Gábor Alapítvány díját. 2020-ban Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki, 2024-ben az Év tanára díjat nyerte a külhoni pedagógus kategóriában. 

A pedagógus nem csupán a jövő magyar generációjának nevelésében vállal kiemelkedő szerepet. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által 2001-ben alapított Kárpátalja hetilap szerkesztőségében korrektorként is tevékenykedik. Ami számára a leginkább szimpatikus volt, hogy az újság alapítását megelőzően közvélemény kutatást tartottak: milyen rovatokat, milyen témákat szeretne az újságban látni a jövőbeni olvasóközönségük. Ezeket figyelembe véve alakították ki a lap koncepcióját, arculatát.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: