Mezővári cukrász a Magyarország Tortája verseny döntőjében

A Magyar Cukrász Ipartestület 18. alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep tiszteletére. A verseny évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a cukrászok kreativitásuk legjavával alkotják meg a különlegesebbnél különlegesebb édességeket.

Ebben az évben a mezővári Kiss Gabriella és társa, Paál Fanni is nevezett a versenyre, és Árvácska nevű tortájukat be is válogatták a hat legkiválóbb alkotás közé. A Magyarország Tortája verseny kapcsán Gabriellával beszélgetett a Kárpátalja ma.

Kiss Gabriella gyerekkorától kezdve a cukrászat szerelmese, az első praktikákat édesanyjától leste el. Később Magyarországon élelmiszermérnöknek tanult, majd visszatérve Kárpátaljára, férjével cukrászdát alapított a szülőfalujában. A háború kitörése után férjével és gyermekével Magyarországra települtek.

Miután 2023 novemberében a kislánya elkezdte a bölcsődét, a Dobay Cukrászda és Pékség termelő üzemében kezdett dolgozni cukrászként. "Nagyon szeretek itt lenni, a munkatársak és a cukrászda vezetősége is nagyon kedves és segítőkész, ami külön öröm kisgyerekes anyukaként. A cukrászda maga is fiatal vállalkozás, alig több mint egyéves, ennek ellenére egy dinamikusan fejlődő és ambiciózus csapatról van szó." - mesélte Gabriella.

Közben a cukrászda vezetősége tájékoztatatta őket, hogy szeretnének nevezni az idei Magyarország Tortája versenyre, és ha valakinek van jó ötlete, terve, akkor azt örömmel vennék és segítenék. Sok kóstolgatás és kísérletezés után Gabriella kolléganőjével, Paál Fannival közösen alkotta meg a mi kis Árvácska tortánkat, a cukrászda munkatársai és vezetői pedig támogatták őket a nevezésben. "Bár Fannival elég különbözőek vagyunk, a tortát illetően teljesen egymásra tudunk hangolódni, és egy különleges alkotást hoztunk létre." - mondta Gabriella.

A 2024. évi „Magyarország Tortája” verseny témaköre a „Szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják.

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.”

"A tortánk megalkotásához a feketeribizlit és a mogyorót használtuk fel szuperélelmiszerként, ezeken kívül a homoktövis is meghatározó eleme lett tortánknak. A zsűri az értékeléskor kiemelte, hogy sok alapanyagot használtunk fel az elkészítés során. Amikor megvágjuk és a torta belsejéből az árvácska vibráló színei köszönnek ránk, abba bele lehet szeretni. Már eddig is sokat finomítottunk rajta, de várjuk a zsűri javaslatait is, hogyan tudnánk még harmonikusabbá tenni a tortánkat úgy, hogy a feketeribizli és homoktövis savanykás, szinte vad ízvilága a mogyoró és csokoládé teltségével megmaradjon. Nagy öröm számomra részt venni egy ilyen rangos versenyen, ahol nagyszerű csapat támogat minket és szakmailag is sokat fejlődhetek. Sosem gondoltam, hogy valaha részese leszek ennek, de Isten útjai ugyebár kifürkészhetetlenek. Talán nekem most itt kell lennem és ezt kell tennem Őszerinte." - mondta el Gabriella.

A Magyarország Tortája verseny döntőjét júniusban tartják, az eredményhirdetésre pedig augusztus elején kerül sor. A nyertes tortát az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja először a nagyközönség, ezt követően az ország több száz cukrászdájában kapható lesz.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: