Szélsőséges intézkedéseket vezetnek be az adósokkal szemben Ukrajnában

Ukrajnában komoly megszorításokat hoztak a kommunális szolgáltatások terén eladósodott állampolgárokkal szemben - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Az elmaradt befizetések miatt a legjobb esetben letilthatják a közüzemi szolgáltatást. A legrosszabb esetben az adósok vagyonelkobzásra, a bankszámlák zárolására és a lakásból való kilakoltatásra számíthatnak.

Még a nyugdíjkártyát is letilthatják részben, ha nincs más számlája az adósnak. A nyugdíjkártyáról a jövedelem legfeljebb 50%-a vonható le. Ezenkívül a közüzemi díjakkal adósok a jövőben nem vehetnek fel hitelt.

A közműcég nagy tartozás esetén a bírósághoz fordulhat az adósság behajtásáért. Így egy bírósági határozat még a tetőt is elviheti az adós feje felől. Az ingatlan elkobzására abban az esetben kerülhet sor, ha a tartozás összege meghaladja a 20 minimálbért, azaz 142 000 hrivnyát. Első lépésben a bankszámlákat zárolják, és onnan próbálják behajtani a tartozást. De akinek nincs pénze, attól megpróbálják az ingóságát, a földjét elkobozni.

Ugyanakkor, ha kiskorú gyermek vagy fogyatékos személy van bejegyezve a lakásban, a gyámhatóság engedélye nélkül a családot nem lehet kilakoltatni. Amennyiben a hatóság mégis engedélyezi ezt, akkor az adós nemcsak fedél nélkül marad, hanem gyermekét is kiemelhetik a családból és bentlakásos iskolába küldhetik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: