A háború után hazatérni vágyó ukránok száma drasztikusan csökken

Az Ukrajnából a teljes körű háború miatt külföldre menekült ukránok milliói már harmadik éve élnek távol az otthonuktól. A Gazdasági Stratégiai Központ nemrég lebonyolított egy nagyszabású kutatást, hogy feltérképezze, hányan szeretnének visszatérni otthonukba, írja a Kárpáti Igaz Szó szerint az Epravda.

A felmérés szerint a külföldön élő 3,6 millió ukrán közül – az Oroszországban és Fehéroroszországban élőket nem számítva – 1,4-2,3 millióan maradhatnak a jelenlegi tartózkodási helyükön, attól függően, hogy hogyan alakul a háború Ukrajnában a közeljövőben. A szakértők szerint a hadiállapot megszűnése és a határok újranyitása után további több mint 100 ezer férfi hagyhatja el az országot, hogy külföldön élő családjához csatlakozzon.

A jelentés szerint ezek a változások súlyosan érinthetik Ukrajna demográfiai helyzetét, tekintettel arra, hogy a háború előtt is alacsony volt a születési ráta, és a kitelepülés felülmúlta a betelepülést, ami az ország népességének öregedéséhez és csökkenéséhez vezetett. A külföldre költözött emberek közül főként a középkorú nők és a gyerekek maradása fenyeget jelentős népességcsökkenéssel a jövőben.

A legkevésbé a 15-17 éves gyerekek szeretnének visszatérni Ukrajnába. Közülük 17% „határozottan nem” akar, 29% pedig „inkább nem.” Az ilyen korú gyermekek akkor is külföldön maradhatnak, ha szüleik visszatérnek Ukrajnába, például a fogadó ország oktatási intézményébe felvételizve.

Becslések szerint összesen körülbelül 6 millió ukrán menekült él külföldön, ami komoly kihívások elé állítja Ukrajnát a háború utáni időszakban.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: