Mutatjuk, milyen dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy egy gyermek külföldre utazzon Ukrajnából

Fontos magyarázatot közölt az Állami Határszolgálat a gyerekek külföldre való utazásával kapcsolatban. A DPSZU elmondta, milyen dokumentumok szükségesek egy gyermek Ukrajnából való kiutazásához. Először is, Ukrajnában jelenleg egyszerűsített szabályok vonatkoznak a külföldre utazó kiskorúakra. A gyermekek elutazása a szülők beleegyezésével és kísérőjükkel, vagy az általuk felhatalmazott felnőtt kíséretével történhet - írta a Kárpát.in.ua.

Az új mozgósítási törvény elfogadása után a közösségi oldalakon különböző pletykák terjedtek el a határátlépésről, illetve az ehhez szükséges dokumentumokról. Azonban nem történt jelentős változás.

A hadiállapot idején 16 éven aluli gyermekek mindkét szülő, egyik szülő, közeli hozzátartozó vagy más, arra jogosult személy kíséretében léphetik át a határt.

Az első két esetben a külföldi utazáshoz nincs szükség további engedélyekre. Ha a gyermek közeli hozzátartozójával utazik külföldre, az ellenőrző ponton fel kell mutatni a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, valamint a családi köteléket igazoló okmányt.

Ha a gyermek külső személy kíséretében lépi át a határt, ahhoz megfelelő okmányokat kell kiállítani. A szülőknek fel kell keresni a közjegyzőt, és közjegyzői nyilatkozatot kell kiadni arról, hogy hozzájárulnak a gyermek e személy kíséretében történő kiutazásához.

A szülők egyike is megadhatja a megfelelő engedélyt. Ehhez fel kell vennie a kapcsolatot a gyámhatósággal. Ott írásos nyilatkozatot kell benyújtani, amelyben fel kell tüntetni, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek meghatározott személy kíséretében átlépje a határt.