Ukrajnában a hadköteles nőket pénzbírsággal sújtják, ha nem frissítik adataikat

A hadköteles nőket 17 000 és 25 500 hrivnya közötti pénzbírsággal sújtják, ha a mozgósítási törvény május 18-i hatályba lépését követő 60 napon belül nem frissítik adataikat, közölte Miroszlav Volkov, a Kremencsugi járási toborzó központ vezetője a Telegraf kiadványnak adott interjújában, vette észre a Kárpát.in.ua.

„A nők is pénzbírsággal sújthatóak a katonai nyilvántartásba vétel szabályainak megsértése miatt, ha nem frissítik kellő időben adataikat. A 18 és 60 év közötti nőknek bizonyos szakterületeken, főként az orvosokat katonai nyilvántartásba kell venni és meg kell kapniuk be a katonai regisztrációs okmányt” – hangsúlyozta.

Volkov megjegyezte, hogy a nők mozgósítására az 560. számú kormányhatározat értelmében csak személyes beleegyezésükkel kerül sor.

„A kötelező adatfrissítés időszakában, amely július 16-ig tart, nem küldik orvosi vizsgálatra azokat a hadköteleseket, akiknek joguk van a sorozás elhalasztására, az 55 év felettieket, a tartalékosokat és a nőket, akik érvényes katonai regisztrációs dokumentummal rendelkeznek” – mondta Miroszlav Volkov. Hozzátette: azoknak a hadköteles nőknek, akik nem rendelkeznek érvényes katonai regisztrációs okmánnyal, vagy most kapják meg először, katonai orvosi vizsgálaton kell átesniük.