Az SZBU őrizetbe vette Andrij Baloha munkácsi polgármestert és Mihajlo Lanyo járási tanácsi elnököt

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) nyomozói kedden őrizetbe vették Andrij Balohát, Munkács polgármesterét és Mihajlo Lanyót, a Munkácsi Járási Tanács elnökét korrupciós földügyletekben történt részvétel miatt.

A nyomozás megállapította, hogy mindkét tisztségviselő visszaélt hivatali helyzetével annak érdekében, hogy mélyen áron alul értékesítsen egy 3 hektárnál nagyobb területű telket a belvárosban.

Az ügylet szervezője a kerületi tanács elnöke volt, aki rendkívüli tekintéllyel rendelkezik alvilági körökben. Ráadásul a múltban kétszer választották meg parlamenti képviselőnek, egyik esetben az időközben betiltott Régiók Pártja színeiben.

A polgármester a városi tanács ülésén biztosította a döntés meghozatalát a telek közel kilencszeresen alulértékelt áron történő eladásáról. A vevő egy magáncég volt, amelynek tényleges irányítója maga a járási tanács elnöke.

„Az ügylet alapja egy szakértői pénzügyi értékelés volt a telek árának alulbecsülésével. Az ügy iratai szerint az értékbecslő cég tulajdonosait az „alulbecsülés” érdekében megvesztegették. Az ilyen machinációk következtében 84,6 millió hrivnya piaci értékű földterületet 9,6 millió hrivnyáért adták el” – áll az SZBU közleményében.

Ezen túlmenően a polgármester 6 hónap fizetési haladékot adott a fent említett cégnek. (Kárpát.in.ua)