Közel félszáz menekülő ukrán hadköteles holttestét találták meg a határőrök

Egyre több hadköteles férfi próbálkozik meg a zöldhatáron, a hegyeken vagy a folyókon keresztül kijutni Ukrajnából. Ez viszont korántsem veszélytelen vállalkozás, a Kárpátok hegyvonulatai és a Tisza sorra szedi áldozatait - írja a Kárpáti Igaz Szó.

A háború kirobbanása óta több mint 45 olyan ukrán férfi vesztette életét, aki a zöldhatáron keresztül illegálisan próbálta meg elhagyni az országot, hogy elkerülje a katonai mozgósítást – közölte az Ukrajna Állami Határőrszolgálatának nyugati kirendeltsége. A legtöbben a Tiszán és a Kárpátokon történő átkelés választják ahhoz, hogy elmeneküljenek Ukrajnából. A jelentés szerint csak május folyamán 10 férfi holtestét találták meg a Tiszában, az áldozatok többség a folyóban lelte a halálát. A holttestek hetekkel hónapokkal később kerülnek elő, így a tényleges áldozatok száma jóval több is lehet.

A közleményben kiemelték, hogy az illegálisan határátlépéssel próbálkozókra az erdő és a folyó mellett a vadállatok is veszélyt jelenteken, úgy mint a medvék, hiúzok, kígyók.