Megszaporodtak a kígyótámadások Kárpátalján

A Kárpátaljai Mentőszolgálat arról számolt be, hogy a Técsői járásban található Bedőháza (Bedevlja) és Brusztura (Lopuhiv) falvak lakói kígyómarás áldozatai lettek. Hasonló eseteket jelentettek a huszti járási Lipcsemezőről (Lipovecka Poljana), Kispatakról (Ricska), Szombatiról (Szobatin) és Kőrösmezőről (Jaszinya) is, ahogyan a megyeszékhely Horjani kerületéből is - írta a Kárpáti Igaz Szó.

„Az elmúlt 20 évben egyetlen kígyómarás okozta halálesetet sem jegyeztek fel régiónkban. A marások azonban súlyos következményekkel járhatnak az idősek, a csökkent immunitással rendelkezők és a gyermekek egészségére nézve” – figyelmeztettek az orvosok.

A szakemberek azt tanácsolják, a hüllők támadása ellen védekezzünk zárt ruházattal, csizmával, amennyiben élőhelyükre látogatunk. Ellenőrizzük a pihenőhelyet. Mielőtt leülnénk a fűre, egy kőre vagy egy farönkre, csapjunk zajt, ez elriasztja az esetleg ott lévő csúszó-mászót, mely többnyire elmenekül az emberek elől. Ha mégis szembetaláljuk magunkat egy egyeddel, ne tegyünk hirtelen mozdulatot, lassan távolodjunk el tőle.