Mezőgecsében megemlékeztek a trianoni békeszerződés aláírásának 104. évfordulójáról

2024. június 4-én Mezőgecsében a Kajdy-kúria előtt található Magyar Élet terén emlékeztek meg a trianoni békeszerződés aláírásának 104. évfordulójáról. Az eseményt 2010 óta a nemzeti összetartozás napjaként ünneplik.

Az eseményen részt vett Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, a Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, dr. Trieb Gergely, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, valamint Mester András, Mezőgecse előjárója, a KMKSZ gazdasági- és önkormányzati titkára.

Mester András köszöntőszavai után a mezőgecsei Tüzes Liliom hagyományőrző csoport dalösszeállítása következett. Az előadást követően Sin József, dr. Trieb Gergely és Mester András elhelyezték az emlékezés koszorúit a Magyar Élet terén található életfán.

A megemlékezést követő interjújában Mester András elmondta: „A Nemzeti Összetartozás napjáról beszélünk, amely nem egy gyásznap, hisz ünnepnapként is tekinthetünk rá. A magyar nemzet egy egységes nemzet, éljen az a magyar ember Amerikában, Kárpátalján vagy bárhol a világon. Nekünk, kárpátaljai magyaroknak ez ad erőt ebben az időszakban, hiszen érezzük, nem vagyunk egyedül a Kárpát-medencében. Nem vagyunk egyedül a világon, minden magyar velünk is van, ahogy mi is másokkal együtt vagyunk.” (Kárpátalja)