A megyei szolgáltatók megsértik az áramszünetekkel kapcsolatos szabályokat

Jelentős kapacitáshiány van Ukrajna energiarendszerében. A sérült hálózatok javítása éjjel-nappal folyik. A rakétatámadások által okozott károk összetettek és nagy léptékűek, helyreállításuk sok időt vesz igénybe – magyarázza Ukrenerho.

Az áramhiány miatt minden típusú termelőegység működik. Atomerőmű újabb blokkjának bevonása a hálózatba megtörtént, december 22-én reggeltől folyamatban van a csatlakoztatott blokk kapacitásának növelése.

A megyékre fogyasztási határértékek vannak érvényben, amelyek túllépése vészleállást von maga után. A villamosenergia-ellátás legnehezebb helyzete a fővárosban alakult ki. A transzformátorok 60%-a megsemmisült az orosz támadások miatt.

Az ukrán lakosság a hosszan tartó áramszünetek miatt szenved, de leginkább azok egyenetlensége miatt. A fogyasztói panaszokat, az elosztórendszer üzemeltetői által a kikapcsolási ütemterv be nem tartását illetően a nemzeti szabályozónak nyújtják be - írta a Kárpát.in.ua.

A háztartási fogyasztók leggyakrabban az áramszünet ütemtervének igazságtalan elosztására panaszkodnak. Igen, egyes objektumokat tartósan és hosszú időre kikapcsolnak, míg másokat vagy egyáltalán nem, vagy jóval rövidebb időre, számolt be az Ekonomicsna Pravda a háztartási fogyasztók panaszaira hivatkozva. Ezenkívül a fogyasztók az áramszünetekkel kapcsolatos információ hiányára panaszkodnak a szolgáltatók weboldalain.

A villamosenergia-elosztó rendszer üzemeltetőinél lefolytatott előre nem tervezett ellenőrzés eredményeként 193 szabálysértést állapítottak meg. Erről Herman Hluscsenko energiaügyi miniszter számolt be december 20-án a Válságellenes Energetikai törzs tagjainak részvételével megtartott értekezleten, melynek témája az energetikai létesítmények fenntartható működése volt, számolt be az Ekonomicsna Pravda. A leggyakoribb szabálysértés a kikapcsolási ütemterv szerinti áramszünet közötti időtartam be nem tartása. Az ellenőrzések során feltárt másik leggyakrabban előforduló szabálysértés a stabilizációs ütemterv alkalmazása volt, amely jogellenes. Ezenkívül a lekapcsolási ütemtervben olyan objektumok is megtalálhatóak voltak, amelyek nem szerepelnek a kritikus infrastruktúra listáján. Az oblenerhok nem vették figyelembe az áramszünetek időtartamát, és nem egyeztették a helyi önkormányzatokkal a kritikus infrastruktúrák listáján lévő vállalkozásokat sem.

Az állami energetikai felügyelőség adatai szerint a legtöbb szabálysértést Volinyoblenerho, a Kijevi regionális elektromos hálózat, valamint a Poltavaoblenerho követte el. A vállalatoknak a szabálysértéseket év végéig kell likvidálniuk. Denisz Smihal miniszterelnök megjegyezte, hogy az effajta ellenőrzések állandóak lesznek, és az állami energetikai felügyelőség minden pénteken jelentést tesz közzé az észlelt jogsértésekről és a megtett intézkedésekről.