Amikor egész Ukrajna áramhiányban szenved, két kárpátaljai falu azt sem tudja, mi az az áramszünet

Akkor, amikor egész Ukrajna áramhiányban szenved, néhány kárpátaljai falu azt sem tudja, mi az az áramszünet. Két faluban – Turjamezőn és Mezőhután, ahol csaknem kétezer ember él – folyamatosan van áram - számolt be a Kárpát.in.ua. 

A Perecsenyi járási Turjamezőn több mint öt éve működik egy mini vízerőmű. A faluba nincs bevezetve a gáz, így az áram és a kályha az egyetlen fűtési lehetőség a hideg évszakban. Néhány éve, amikor mindez elkezdődött, a helyi lakosok határozottan ellenezték a tervet. Az emberek attól tartottak, hogy eltűnik a folyókból a víz és a hal, és az ökológia sínyli meg a vandál-építészek tevékenységét. A helyi közösség minden félelme megszűnt. Ehhez azonban komoly ismertető munkát kellett elvégezni, bemutatni a sikeres európai államok tapasztalatait, és bebizonyítani, hogy a vízerőmű nem csak a helyi lakosok kényelmét szolgálja, hanem bizonyos kötelezettségek, kompenzációs intézkedések megvalósítását is jelenti a megyében. 

A Sipot folyó, amelyen a vízerőmű épült, a nyári hónapokban a legtöbb folyóhoz hasonlóan alacsony vízállású, de ősztől tavaszig bővízű hegyi folyó. Ezek a természeti erőforrások az erőmű fő alkotóelemei.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: