Ukrán vámosok több mint 5 milliárd hrivnyát sikkasztottak el a gabonaexport során

A Gazdaságbiztonsági Iroda munkatársai (BEB) több mint 10 magas beosztású vámhivatalnokot lepleztek le, akik az ukrán gabonaexport során 5,2 milliárd hrivnyát sikkasztottak el – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a BEB sajtószolgálataira hivatkozva.

A sikkasztási művelet megszervezésében részt vesz az Állami Vámszolgálat egyik osztályának helyettes vezetője és az Odesszai Vámhivatal vezetése. A bűncselekmény végrehajtásába a résztvevők több mint 370 fiktív kereskedelmi struktúrát vontak be. Az exportprogram résztvevői ezeken keresztül vásároltak búzát magántermelőktől, mezőgazdasági vállalkozásoktól és mezőgazdasági nagyüzemektől. Ezt követően a termékeket számos közvetítő cégen keresztül szállították át, és a gabonát exportőröknek értékesítették külföldre - írta a Kárpát.in.ua.

A 2022. augusztus-szeptemberi időszakban a Fekete-tengeri, a Déli és az Odesszai Kikötők gabonatermináljai kapacitásainak felhasználásával több mint 1 millió tonna kétes eredetű gabonát exportáltak ilyen módon. A közlemény megjegyzi, hogy a BEB és az Állami Adószolgálat kockázatos műveletekről küldött tájékoztatást az Állami Vámszolgálatnak, de az illetékesek figyelmen kívül hagyták azokat. A vizsgálat szerint a vámosok elősegítették a gabonakivitelt. Bár az SZBU szerint a veszteségek pontos összegének kiszámítása még folyamatban van, a BEB 5,2 milliárd hrivnyára becsüli a 2022-re vonatkozó, az exportműveletekből származó bevétel után elmulasztott adófizetési kötelezettségből eredő veszteséget.

A BEB nyomozói az SZBU-val együtt 30 házkutatást tartottak az Állami Vámszolgálat helyiségeiben, az Odesszai Vámhivatal és az Állami Vámszolgálat Fekete-tengeri, Déli és Odesszai Kikötők vámhivatalaiban, valamint az Állami Vámszolgálat hivatalnokainak a lakóhelyén. A házkutatások során a gabona vámkezelését és szállítását igazoló iratokat, számítógépeket és telefonokat foglaltak le. Olyan dokumentumokat is lefoglaltak, amelyek arról tanúskodhatnak, hogy a hivatalnokok tisztában vannak a gabonaexportőrök körében meglévő kockázatokkal.

Jelenleg a BEB munkatársai elemzik az említett közvetítő cégek tevékenységét, és meghatározzák a szélhámosságban érintettek teljes körét. Intézkedéseket foganatosítanak a büntetőjogi felelősségre vonásuk és az államnak általuk okozott károk megtérítése érdekében. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: