Így veszik katonai nyilvántartásba a nőket Ukrajnában

A kormány közzétette az egészségügyben tevékenykedő nők katonai nyilvántartásba vételének szabályait, amelyeket a december 30-án elfogadott, a hadkötelesek és tartalékosok katonai nyilvántartásának megszervezéséről szóló szabályzat rögzít. A dokumentum szerint a nőknek az ideiglenes hadköteles igazolás kézhezvételét követően 7 nap áll rendelkezésükre, hogy megjelenjenek a hadkiegészítő parancsnokságon - írta a Kárpáti Igaz Szó.

„Azok a szakiskolák, szakmai előkészítő vagy felsőoktatási intézmények két hónappal a megfelelő oktatási (tudományos) program szerinti képzés befejezése előtt listát továbbítanak azokról a női diákjaikról, akik orvosi vagy gyógyszerészeti szakterületen részesülnek oktatásban” – írja a kormányrendelet.

A megadott névsor alapján ideiglenes hadköteles igazolást állítanak ki számukra (anélkül, hogy meghatároznák a katonai szolgálatra való alkalmasság mértékét és a nyilvántartásba vételt). Az ilyen tanúsítványok 30 napig érvényesek.

„Az ideiglenes (30 napos érvényességi idejű) hadköteles igazolással rendelkező nőknek a kézhezvételtől számított hét napon belül meg kell jelenniük az illetékes toborzási központban” – áll a dokumentumban.

A nők felvétele a hadkötelesek katonai nyilvántartásába a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítása, a személyes adatok felvétele, majd a megfelelő, katonai nyilvántartásba vételi okmány kiállítása után történik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: