Januárban a kárpátaljai magyar gyerekek emelt összegű oktatási-nevelési támogatást kapnak a magyar kormánytól

Januárban a kárpátaljai magyar óvodások, iskolások és egyetemisták emelt összegű oktatási-nevelési támogatást kapnak - jelentette be közösségi oldalára feltöltött videójában kedden a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János felidézte: a nemzetpolitika egyik legátfogóbb, több évtizede működő támogatási programja a Szülőföldön magyarul program - közismert nevén oktatási-nevelési támogatás -, amellyel a magyar kormány 2003 óta mond köszönetet azoknak a külhoni magyar családoknak, akik gyermeküket magyar oktatási intézménybe íratják.

Kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a programot átalakítják, a program keretében nyújtott támogatást pedig megtöbbszörözik.

Elmondta: első intézkedésként az orosz-ukrán háború negatív hatásait elszenvedő, de szívósan kitartó kárpátaljai magyar családokat szeretnék kiemelten támogatni, ezért a kárpátaljai magyar óvodások, iskolások és egyetemisták még ez év januárjában egyszeri, megemelt támogatásban részesülnek, amelynek összege bruttó 100 ezer forint, az eddig nyújtott támogatás több mint háromszorosa - írta az MTI.

"Továbbra is úgy véljük, hogy az anyanyelvi oktatás a nemzeti közösség megmaradásának egyik legfontosabb pillére. Bízunk abban, hogy Ukrajna a nemzetközi kötelezettségvállalásainak megfelelően, mielőbb helyreállítja a kárpátaljai magyarság oktatási és nyelvi jogait" - fogalmazott az államtitkár.

Kijelentette: az elhúzódó háborús hónapok után "sem feledkezünk meg azokról, akik kitartanak és helytállnak". "Mert a magyar összetartó és gondoskodó nemzet!" (Fotó: MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: