Mikita: nehéz megjósolni, hogy mi vár a kárpátaljaiakra az elkövetkező néhány évben

Az óév végén és az új év kezdetén mindenki igyekszik levonni az elmúlt 365 nap eseményeinek mérlegét és megfogalmazni az elkövetkező esztendőre vonatkozó terveit. Nem volt ezzel másként Viktor Mikita sem, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció vezetője, aki a TV21 Ungvár stábjának számolt be a háború elmúlt 10 hónapja alatt végzett munkájáról. 

Arra a kérdésre, miszerint sikerült-e a kivételes joghatósággal bíró katonai adminisztráció élén minden esetben helyes döntéseket hoznia, a kormányzó kiemelte, hogy a Megyei Védelmi Tanács segítségével ez sikerült, és az első helyes döntések között szerepelt például, hogy Kárpátalján nem vezették be a kijárási tilalmat, illetve nem kellett folyamatos ellenőrző pontokat működtetni a települések határán. 

A megyében működő rendvédelmi szervekkel való kapcsolatáról a kormányzó elmondta, hogy rendszeresen kommunikál a biztonsági szolgálat, a nemzeti rendőrség, a nemzeti gárda, valamint a hadkiegészítő parancsnokság vezetőivel. Ez utóbbival kapcsolatban például kiemelte, hogy bár érti, hogy a hadkiegészítő parancsnokságnak a legfőbb célja, hogy minél több személyt mozgósítsanak a fegyveres erők támogatására, de neki, mint kormányzónak gondoskodnia kell a gazdasági élet stabilitásáról is - írta a Kárpát.in.ua. 

Ami a bűnügyi helyzetet illeti, Viktor Mikita kiemelte, hogy eddig nem voltak olyan események, amelyek komoly gondot okoztak volna, viszont az ellenség folyamatosan próbál olyan helyzeteket teremteni, amelyekkel meg tudja osztani a társadalmat. A kormányzó hozzátette, hogy ezekkel a veszélyforrásokkal nap mint nap foglalkozni és számolni kell, hiszen – mint fogalmazott – előfordulhat, hogy valaki politikai játszmákat folytatva észre sem veszi, hogy destabilizáló kérdéseket feszeget, mint a mozgósítás és az áram igazságos elosztása. 

A kormányzó szerint rendkívül fontos, hogy a megyei áramszolgáltató betartsa a közzétett lekapcsolási ütemterveket. A háború kezdete óta már több mint 400 vállalkozás települt át Kárpátaljára. Az általuk létrehozott munkahelyek újabb bevételt jelentenek a helyi, illetve a megyei költségvetés számára. A megye gazdaságának és a fegyveres erők támogatásához pedig elengedhetetlen, hogy ezek a vállalkozások működjenek. 

Ausztria Burgenland tartományának köszönhetően Kárpátaljának mostantól lesz képviselője az Régiók Európai Bizottságában. Ezt a kormányzó olyan újdonságnak nevezte, ami kiváló lehetőség a megye számára, mind politikai, mind pedig gazdasági szempontból. Ezen kívül több más program is folyamatban van. 

A háború jelenlegi szakaszában a hátország legnyugatibb megyéjében az egyik legégetőbb kérdés az áramellátás. Ebben a vállalkozók segítségre vagy legalább is valamiféle útmutatásra szorulnak – hangsúlyozta a kormányzó. Míg a háború első hónapjaiban bizonyos lépéseket kellett tenni a megye üzemanyag ellátásának biztosítása terén, addig most az áramellátás igényel megoldást. A kávézók és kisebb üzletek igyekeztek gyors megoldást találni a felmerült áramhiányra, így történhetett meg például az, hogy Ungvár belvárosát most nem az utcazenészek előadása, hanem az áramfejlesztők zúgása és az általuk kibocsátott kipufogógázok töltik be. Erre vonatkozóan a megye vezetésének ki kell dolgozni egy javaslatot a vállalkozók felé a lehetséges alternatívákról, és támogatást biztosítani a számukra.

A 2022-es évet értékelve Viktor Mikita kiemelte, hogy Kárpátalja, a megyei hatóságokkal és a kistérségekkel közösen, közel 700 millió hrivnya támogatást tudott biztosítani a fegyveres erők számára. A cél az, hogy jövőre megduplázzák a hadsereg támogatását, amihez viszont a megye gazdaságának fellendülésére van szükség. 

A kormányzó szerint nehéz megjósolni, hogy mi vár a kárpátaljaikara az elkövetkező néhány évben, ezért fontos, hogy Kárpátalja energetikai függetlenségre tegyen szert, aminek köszönhetően az infrastruktúra elleni támadások nem befolyásolhatják a régiónk fejlődését és a gyermekeink jövőjét. 

"Nehéz évet hagyunk magunk mögött" – hangsúlyozta Viktor Mikita, de mint fogalmazott, "ebben a nehéz időben felbecsülhetetlen tapasztalatra tettünk szert, amit 2023-ban és a jövőben is kamatoztatni kell". 

Az interjút a kormányzó újévi köszöntéssel zárta: "Azt kívánom mindannyiunknak, hogy a 2023-as évben, a lehető legkisebb veszteségek mellett, legyőzzük az ellenséget, hogy az soha többé ne térjen vissza Ukrajnába, hogy tudatosuljon bennük az a hiba, amit elkövettek, és hogy ez tanulság legyen az egész világ számára. Jólétet, nyugalmat, békét és békés égboltot fölöttünk!"

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: