Ukrajnában megtagadható a katonai behívó átvétele

Ukrajnában megtagadható a katonai behívó átvétele, de annak következményei az októl függően eltérőek - írta a Glavred hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

Az ukrán törvények értelmében a hadköteles személy megtagadhatja az idézés átvételét, ha azt hibásan vagy helytelenül töltötték ki. Az ügyvédek szerint az iratnak a következő adatokat kell tartalmaznia:

  • vezetéknév, utónév, családnév;
  • születési dátum és év, valamint a sorkatonai nyilvántartásba vétel/nyilvántartási cím;
  • munkavégzés helye;
  • idézés típusa (nyilvántartási adatok tisztázás, megjelenés a katonaorvosi bizottság előtt, behívás a fegyveres erőkbe, mozgósítási parancs);
  • dátum, idő és annak a területi toborzó központnak a címe, ahol és amikor a hadkötelesnek meg kell jelennie;
  • a területi toborzóközpont neve, eredeti bélyegzője, vezetőjének teljes neve és aláírása.

Ha csak egy hiba is van a behívón, akkor az illetőnek joga van megtagadni az átvételét. De Ukrajna jogszabályai szerint ilyen esetben a toborzóközpont alkalmazottai kötelesek tanúk jelenlétében erről jegyzőkönyvet készíteni. Plusz a lehető legvilágosabban kell megfogalmazni az átvétel megtagadásának okát. Ez a dokumentum eljut a toborzóirodába, és kivételes esetekben átkerülhet a rendőrséghez.

Az is sokakat érdekel, mivel jár, ha valaki a behívó átvétele után nem jelenik meg a katonai bizottság előtt. Az első alkalommal pénzbírságra számíthat, melynek összege 1700 – 3400 hrivnya között mozog. Ha viszont valaki átesett az orvosi vizsgálaton, és besorozzák az ukrán hadseregbe, s akkor sem jelenik meg, ezért büntetőjogi felelősségre vonhatják, ami háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel jár.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: