Ukrajnában a munkaadók kötelesek az idézést átadni az alkalmazottaknak

Ukrajnában folytatódik az általános mozgósítás. A munkaadókat arra kötelezték, hogy átadják a sorozásról szóló értesítést az alkalmazottaiknak - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Amint arról a Jogi Százas ingyenes jogsegély szervezet beszámolt, a munkáltatók kötelesek átadni az idézést mind új munkavállaló alkalmazásakor, mind a már nála dolgozóknak. Kötelesek azt is ellenőrizni, hogy az adott dolgozójuk idejében felkereste-e a katonai toborzóirodát. Ugyanakkor ezen eljárás ellenőrzésének pontos rendjét egyelőre nem határozták meg.

Ha egy cég utasítást kap a területi toborzó- és szociális segélyközponttól arra, hogy a hadköteleseket értesítse a katonai behívásról, erről rendeletet kell kiadnia, és az érintettel alá kell íratnia, hogy az átvette az idézést. Amennyiben ennek nem tesz eleget, adminisztratív felelősségre vonásra számíthat, a bírság összege 5100-8500 hrivnya. A pénzbírság kiszabásáról az illetékes katonai biztosság dönt.

A munkaadók továbbá kötelesek:

  • jelentést tenni a katonai biztosnak a katonai nyilvántartásba vétel megsértőiről;
  • alkalmazáskor ellenőrizni a katonai nyilvántartási okmányokat, tilos a katonai biztosnál nem nyilvántartott személy alkalmazása;
  • a hadkötelesek felvételét követő öt napon belül személyes katonai nyilvántartásba venni őket, 7 napon belül bejelenteni a toborzóirodának az illető elbocsátását, felvételét, kérésre tájékoztatást adni a nyilvántartási adatairól;
  • minden év december 1-jéig benyújtani a toborzóirodának azon polgárok névsorát, akiket katonai nyilvántartásba kell venni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: