Potápi Árpád János: a magyar nemzet krízistűrő, ez pedig különösen igaz a kárpátaljai magyarokra

Kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán csütörtökön rendezett nemzetközi tudományos konferencia résztvevőihez online formában intézett köszöntő beszédében.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is támogatja a kárpátaljai magyar közösség megmaradását és szülőföldön való boldogulását elősegítő beruházások megvalósulását.

A magyar nemzet krízistűrő, ez pedig különösen igaz a kárpátaljai magyarokra - fogalmazott a Krízishelyzetek hatása és kihívásai az oktatásban című nemzetközi konferencia témájára utalva Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kárpátaljai magyar közösség aktívan részt vett a belső-ukrajnai menekültek megsegítésében, ellátásában, tagjai pedig "teljes jogú ukrán állampolgárokként részt szeretnének venni a háború utáni demokratikus Ukrajna újjáépítésében is, ahol a korábban meglévő kisebbségi oktatási és nyelvi jogok helyreállításra kerülnek".

A szülőföldön való megmaradás záloga a magyar nyelvű oktatás - húzta alá, hiszen "az óvodában, iskolában erősödnek meg anyanyelvükben, kultúrájukban és identitásukban a felnövekvő nemzedékek".

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen. Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédos Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy "Magyarország minden segítséget megadott, és továbbra is megad a kárpátaljai magyar nemzeti közösség tagjainak".

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a nemzeti jelentőségű intézmények támogatási programjai keretében továbbra is kiszámítható működési támogatásban részesíti a kárpátaljai egyházi líceumokat, az oktatási és kulturális feladatokat ellátó civil és szakmai szervezeteket, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát és annak intézményeit - jelentette ki.

A légicsapások miatti áramkimaradások enyhítése céljából a Miniszterelnökség 100 millió forint értékben támogatta a kárpátaljai magyar oktatási intézmények önálló energiaellátásának biztosítását, és a támogatásból generátorokat, áramfejlesztőket, konvektorokat, hordozható hőlégfúvókat vásároltak.

2022-ben több mint 5000 pályázó oktatási dolgozó részesült támogatásban. Potápi Árpád János megerősítette, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság idén is meghirdeti kárpátaljai szociális programcsomag pályázatát.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke a magyar nyelvű sajtó képviselőinek elmondta, hogy a háború ellenére sikerült megtartani a 2006 óta hagyományossá vált Rákóczi-napok rendezvénysorozatot, amelynek szerves részét képezi a kétnapos nemzetközi pedagógiai konferencia. Az oktatást sújtó válságok között az orosz-ukrán háború a legsúlyosabb - fogalmazott, de Ukrajnában a nemzeti kisebbségi oktatás krízise a 2017-ben elfogadott oktatási törvény elfogadásával kezdődött.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és főiskola folyamatosan keresi és kidolgozza az előremutató szakmai megoldásokat, de a válság feloldásához politikai akarat szükséges - mutatott rá Orosz Ildikó. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: