Kárpátalja kormányzója köszönetet mondott a magyar kormánynak

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója egy Facebook-posztban köszönte meg azt, hogy Magyarország Ukrajnát támogatja a háborúban - írta a Kárpát.in.ua.

A kormányzó abból az alkalomból tett közzé posztot, hogy Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Ungváron járt, ahol átadta a Veszprém városa által humanitárius segélyként felajánlott 14 városi autóbusz első, hat járműből álló tételét. Az MTI szerint a külügyminisztériumi tisztviselő hangsúlyozta: a hat darab, jó állapotban lévő jármű közül öt Ukrajna olyan városaiba kerül, ahol a háború következtében részben megsemmisült a buszpark, egy pedig Kárpátalján teljesít majd szolgálatot.

Viktor Mikita mindeközben azt írta a Facebookon: a látogatáson konstruktív párbeszédet folytatott Magyar Leventével, és megköszönte azt, hogy Magyarország is támogatta az oroszok elleni legújabb szankciós csomagot.

Köszönetet mondott továbbá azért is, hogy Magyarország egyértelműen támogatja azt az álláspontot, miszerint „Putyin csapatait ki kell vonni Ukrajna területéről”. A kormányzó fontos üzenetnek nevezte Magyar Leventének ezzel kapcsolatban mondott egyik korábbi beszédét is.

A kormányzó arra is kitért, hogy beszéltek a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetéről. Viktor Mikita „igaz hazafiaknak” nevezte a magyarokat, akik kiveszik a részüket az Oroszország elleni küzdelemből. „Minden más csak manipuláció és provokáció, amelynek a célja a régió destabilizálása és Ukrajna európai integrációjának a megakadályozása” – írta.

Mikita köszönetet mondott azért is, hogy a Magyarországra menekült ukránok segítséget kapnak. Hozzátette: pozitívnak látták azt is, hogy a magyar vezetés visszautasította azt az oroszok által terjesztett narratívát, miszerint célzottan csak a magyarokat sorozzák be az ukrán hadseregbe Kárpátalján.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: