Miért fizetnek többet a kárpátaljaiak az áramért?

Június 1-jétől megemelték a villamos energia árát. Ez sokakban felháborodást és aggodalmat váltott ki, hogy nem fogunk-e hamarosan még többet fizetni az áramért.

Szerhij Kovalenko, a Yasno áramszolgáltató vezérigazgatója elmondása szerint a kormány kénytelen volt megemelni a lakossági villamos energia árát, hogy csökkentse az állami szolgáltatók anyagi terheit.

„A villamosenergia-tarifák 2,88 UAH-ra emelése 200–300 UAH-val növeli a költségeket” – mondta Szerhij Nahornyak, a parlament energia-, lakásügyi és a kommunális szolgáltatásokért felelős bizottság tagja a telemaraton adásában.

Hozzátette, hogy a szolgáltató kilowattóránkénti költsége 5,44 hrivnya, hogy biztosítsa a fogyasztó számára az áramot. Ugyanakkor a lakosság jóval alacsonyabb szabályozott tarifával – június 1-ig 1,44/1,69 UAH, most pedig 2,64 UAH – áron vásárol áramot a szolgáltatótól, a különbséget a szolgáltatók fedezik.

„Tekintettel a lakosság országos fogyasztási volumenére, a cégek havonta hatalmas összeget fizetnek azért, hogy fedezzék az áram piaci ára és a szabályozott tarifa közötti különbözetet. Az orosz agresszió miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, mert sok létesítményt veszítettek el, és nagy mértékű pusztítás keletkezett a rakétatámadások miatt. Ez csak rontott a pénzügyi helyzetükön” – tette hozzá Kovalenko.

Elmondása szerint éppen emiatt nőtt a rendszeren belüli adósság. A Yasno cég vezetője szerint ugyanakkor a beszállítók nem fizettek kártérítést, nem fizettek az Ukrenergo-hálózatának, az energetikai infrastruktúra helyreállítására pedig nem volt elegendő pénz.

Eközben a Zakarpattyaoblenerho sajtószolgálata felhívta a figyelmet arra, hogy a kárpátaljai lakosságnak meg kell tanulnia takarékoskodni az elektromos erőforrásokkal, és tanácsokat is adott, hogyan tegyék ezt meg.

„Sokféle megtakarítási mód létezik, és a legfontosabb – a villamos energia zónák szerinti elszámolása, amelyet egy differenciált elszámolási eszköz biztosít.

A kétzónás/háromzónás (tarifás) mérőóra egy modern eszköz, amely lehetővé teszi az áramfogyasztás regisztrálását külön-külön, a nap meghatározott időszakában. Egy ilyen mérőóra lehetővé teszi a fogyasztó számára, hogy az elfogyasztott elektromos energia költségét az időszaktól függően más-más tarifa alapján fizesse. Például éjszaka, 23:00 órától 7:00-ig 50%-os kedvezménnyel számlázzák az áramot” – biztosították a kárpátaljai energetikai szakemberek.

Hozzá kell tenni, hogy az áremelkedés első hónapjában 300–500 hrivnyával többet kell fizetniük a kárpátaljaiaknak, mint korábban.

Ugyanakkor most nem működnek kazánok, mert nyár van. A csekkekben szereplő összeg azonban elsősorban annak köszönhető, hogy sokan rendelkeznek vízmelegítő bojlerrel, fagyasztóval, villanytűzhellyel és egyéb háztartási géppel. (Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: