Az Ukrzaliznicja súlyosan megsértette a nyelvtörvényt

Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi biztos az Ukrzaliznicja ellenőrzését kezdeményezte a nyelvtörvény betartását illetően: a társaság nem az államnyelvet használta a jegyeken, számolt be Kreminy Facebookon.

Elmondta, különböző forrásokban jelentek meg információk arról, hogy az utasok számára eladott jegyeken nem az államnyelvet használták, és nem volt feltüntetve ukrán fordítás. Kreminy hangsúlyozta, hogy ezzel Ukrzaliznicja súlyosan megsértette a nyelvtörvényt.

A biztos elmondása szerint már aláírták a rendeletet, miszerint ellenőrzik Ukrzaliznicja RT-ben az állami nyelv használatát. „Meggyőződésem, hogy a helyzetet kijavítják, és a bűnösöket felelősségre vonják” – tette hozzá Kreminy.

Az ombudsman emlékeztetett arra, hogy Ukrajna „Az ukrán nyelv államnyelvként való alkalmazása biztosításáról” szóló törvény 30. cikkelye értelmében a bármilyen tulajdonú vállalkozásnak, intézménynek és szervezetnek államnyelven kell szolgáltatást, információt, termékekkel kapcsolatban tájékoztatást nyújtaniuk. Az ukrán nyelvű információk más nyelveken is feltüntethetőek. A törvény 36. cikkelye szerint pedig a fuvarozási szolgáltatásokat is ukrán nyelven kell nyújtani. Ez a hirdetésekre, közleményekre, feliratokra és információs szolgálatokra is vonatkozik.

„Szükség esetén ez az információ angolul, a nemzetközi személyforgalomban pedig a célország hivatalos nyelvén (nyelvein) is feltüntethető”, – írja a törvény. (Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: