Ezért drágul a hús Ukrajnában

A háború súlyosan érintette az ukrán húsipart. Az állatállomány jelentős része hosszú ideig az ideiglenesen megszállt területeken volt, ami a háború első évében a késztermékek kínálatát is jelentősen befolyásolta. Az Ukrán Állami Statisztikai Szolgálat adatai szerint 2023 első felében a sertéshús 12, a baromfi 8, a marhahús ára pedig 6 százalékkal emelkedett - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Makszim Hopka, az Ukrán Agrárgazdasági Klub (UKAB) elemzője szerint a várttal ellentétben a Nova Kahovka-i gát felrobbanása nem befolyásolja jelentősen az ukrán húspiac alakulását.

„A hústermelés költségének alapja a takarmány, amelynek ára az ukrán piacokon még a gátrobbanás után sem változott jelentősen. Amennyiben azonban a helyiek szemszögéből nézzük, a probléma az elpusztult infrastruktúra, amelyet a visszafoglalás után helyre kell állítani” – fejtette ki Hopka.

Az ukrajnai gazdák szerint előfordult, hogy a sertéshús eladási ára alig fedezte a tartásra fordított kiadásokat. Most azonban a takarmány ára csökkent, a húsé pedig éppen ellenkezőleg, emelkedett, a gazdáknak az iparág fejlesztésén kellene gondolkodniuk.

Ivan Sztefanisin, a Suvar vállalat mezőgazdasági termékek nagykereskedelmi piacával foglalkozó tanácsadója szerint a hús ára elsősorban az állatállomány csökkenése miatt emelkedik jelentősen.

„Az elmúlt évben több mint 30 százalékkal drágult a sertéshús, melynek kiváltó oka az állomány visszaesése. 2021 óta tapasztalható a visszaesés, melyet leginkább a sertéspestis miatt bevezetett korlátozások befolyásoltak. Ez idő alatt az állomány mintegy 30 százaléka veszett oda” – magyarázta a szakértő. Hozzátette, a háború kitörésével a sertésállomány további 15 százalékkal esett vissza.

A marhahús terén sem jobb a helyzet. Sztefanisin szerint Ukrajnában nem létezik marhahúspiac. A tenyésztés lényegében a piac 1-2 százalékát fedi le, a szarvasmarha száma pedig szisztematikusan csökken.

Továbbra is csökken a húsfogyasztás Ukrajnában: az eladók becslései szerint a háború alatt a lakosság 9-10 százalékkal kevesebb húst vásárol. Főleg a megdrágult készítmények iránt csökken a kereslet.

„Általánosságban elmondható, hogy a nagykereskedelmi piacon az értékesítés 46 százalékát a baromfi alkotja, 34 százalék a sertéshús aránya, a marhahúsé 8,6 százalék” – értékelte a jelenlegi helyzetet Ivan Sztefanisin.

„Az utóbbi közel másfél évben a lakosság kevesebb húst vásárol, mint a háború előtti időszakban. Csökken a sertéshús iránti kereslet, mindez a drágulás számlájára írható” – jegyezte meg a társaság képviselője.

Ugyanakkor elmondták, a nyár beköszöntével és a grillszezon kezdetével a korábban parkolópályára került saslik és kolbász is egyre népszerűbb árucikké válik, és megközelíti a háború előtti eladási szintet.

A hús ára jelenleg az állatállomány mennyiségétől, a logisztikai és feldolgozási költségektől, valamint az adott régió fogyasztói keresletének szintjétől függ.

A Svynars of Ukraine egyesület elemzőinek számításai szerint májusban a sertéshúsból készült hűtött félkész termékek kilogrammonkénti átlagára 202,5 hrivnya volt, ami 3,8 százalékkal haladja meg az áprilisi átlagot. Áprilisban ugyanakkor lényegesen nagyobb, 8,4 százalékos volt az áremelkedés.

Az ukrán pénzügyminisztérium honlapján közzétett információk szerint június végén a sertéslapocka átlagosan 192, a nyak 236 hrivnyába került. Ugyanakkor olcsóbb volt a tarja.

Amint azt Makszim Hopka, az UKAB elemzője megjegyezte, az importból származó sertéshús jelenleg 15-20 százalékkal drágább, mint az ukrajnai.

Jelenleg egy kilogramm marha gulyáshús 242, a bordarész 160 hrivnyába kerül, ugyanakkor a csirke felsőcomb kilogrammonként épphogy eléri az 107 hrivnyát, az alsócombot még kevesebbért, 74 hrivnyáért kínálják. A csirkemellfiléért ezzel szemben 144 hrivnyát is elkérnek.

Olekszandr Hmelevszkij gazdasági szakértő azt jósolja, hogy a következő jelentősebb áremelkedés már ősszel várható.

„Jelenleg az árak bizonyos stabilizálódását látjuk. Ősszel viszont felgyorsul az infláció. Az áram, a takarmány és az üzemanyag drágulása miatt a hús is többe fog kerülni. Átlagosan 15 százalékos emelkedésre számítunk” – mondta a közgazdász.

Ami a kínálatot illeti, a szakemberek megnyugtatnak: lesz elegendő termék. Az ukránok tömeges külföldre távozása és az országon belüli fogyasztás általános csökkenése biztosítja a folyamatos ellátást. A többi csak a vásárlók pénztárcáján múlik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: