Szakértők kiszámolták, mennyibe fog kerülni az üzemanyag Ukrajnában

A háború előtti adókulcsok visszaállítása miatt az üzemanyagárak júliusban tovább emelkednek, augusztus elején pedig stabilizálódnak.

Amint azt Szerhij Kujun, az A-95 Consulting Group igazgatója egy tájékoztatón elmondta, július 1-je óta a benzin adóterhe literenként 11, a gázolajé 8, a cseppfolyósított gázé pedig 3 hrivnyával emelkedett.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a benzinkútláncok kénytelenek lesznek mérsékelni a feláraikon, ugyanis a drasztikus áremelés elriasztja a vásárlókat.

A szakértő számításai szerint a régi-új adókulcsok használatának első hetében az A-95-ös benzin kiskereskedelmi ára átlagosan 3,01 hrivnyával 47,90 hrivnyára, a gázolajé 3,45 hrivnyával 46,86 hrivnyára, a cseppfolyósított gázé pedig literenként 1,47 hrivnyával 23,39 hrivnyára drágult.

Szerhij Kujun úgy véli, hogy augusztus elején stabilizálódnak az üzemanyagárak. Szerinte nagy a kockázata annak is, hogy az üzemanyagköltségben szereplő adók jelentős része nem kerül be az állami költségvetésbe amiatt, hogy visszatérnek a korábban működő „adóoptimalizáló” konstrukciók. (Kárpáti Igaz Szó)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: