Ha fantasztikusan kedvező feltételeket és hihetetlenül nagy fizetést ígérnek Önnek, akkor jobb, ha gyanakodni kezd

Évről évre folyamatosan növekszik azok száma, akik kölföldön szeretnének munkát vállalni. Nem mindenki tud önállóan elhelyezkedni külföldön, ezért a legtöbben a munkaközvetítők szolgáltatásait veszik igénybe. Ezzel párhuzamosan növekszik azoknak a csalóknak a száma is, akik új megtévesztési ötletekkel rukkolnak elő, és sok munkavállaló találkozik különféle típusú csalókkal álláskeresés közben.

„Az internetes online csalások egyik típusa a külföldi munkavállalás. Az embereknek meglehetősen kedvező feltételeket kínálnak a munka, a szállás és a költözés kapcsán. Ehhez azonban a fizetés 20-40%-át be kell fizetniük a közvetítőnek. Annak érdekében, hogy ne essenek csalók áldozatává, ellenőrizniük kell a foglalkoztatási szolgáltatást nyújtó oldalakat. Semmi esetre se fizessenek előre szállásért, ne adják oda irataikat” – közölte Roman Scserba, a Nemzeti Rendőrség Megyei Kiberrendészeti Főosztálya számítógépes bűnözés elleni részlegének felelős főfelügyelője.

Szvitlana Gyolog, az AQW ALEXX QUALITY WORK ügynökség hozzátette, hogy a munkaközvetítői szolgáltatások terén sokféle csalás létezik. Az emberek gyakran vakon bíznak a munkáltatókban, és nem ellenőrzik a velük kapcsolatos információkat.

„Csak ellenőrzött ügynökségekhez kell fordulni, amelyek rendelkeznek engedéllyel. Mindez ma szabadon elérhető. Az interneten könnyen tájékozódhatnak erről vagy arról a cégről, ellenőrizhetik, véleményeket olvashatnak” – jegyezte meg.

Néhány tipp nagyon hasznosnak bizonyulhat annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb biztonságban érezze magát, amikor külföldi állást keres. Sajnos a csalás mindenhol előfordul, és sokféle formát ölthet. A kockázatok minimalizálása érdekében legyen óvatos az új emberekkel és cégekkel.

„Az első és legfontosabb, hogy az ügynökségnek legyen engedélye. Mert e dokumentum nélkül nem tud embereket alkalmazni. Ezenkívül ellenőrizni kell a céggel kapcsolatos információkat, tapasztalatait, jelenlétét a közösségi hálózatokon, véleményeket stb. Továbbá a munka megkezdése előtt mindenképp tanulmányozzák a munkaszerződést, amely meghatározza az alkalmazás feltételeit: beosztás, fizetés, gyár vagy cég címe, lakóhely. Csak a szerződésben leírtak szerint kell dolgozni, hogy megvédje magát a csalástól és a tisztességtelenségtől” – jegyezte meg Erika Vaszilenko, az AQW ALEXX QUALITY WORK fejlesztési vezetője.

A lényeg, hogy hallgassanak a józan észre. Ha fantasztikusan kedvező feltételeket és hihetetlenül nagy fizetést ígérnek Önnek, akkor jobb, ha gyanakodni kezd. Ne habozzon sok kérdést feltenni az ügynökség vezetőinek, kérjen tőlük további információkat, hogy biztos legyen a közvetítő hitelességével kapcsolatban. (VV/Hrisztina Bikljan, Karpatszkij objektív / Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: