Újabb kárpátaljai áldozat családja részesült magyar támogatásban

Kuti László konzul a magyar kormány megbízásából anyagi gyorssegélyt adott át a háború egyik legutóbbi kárpátaljai magyar áldozata hozzátartozóinak.

A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a konzul őszinte részvétét tolmácsolta Szatmári Volodimir özvegyének és az őt elkísérő, kiskorú lányuknak. Minden egyes ilyen alkalom sajnálatosan megdöbbentő és szomorú, fejtette ki Kuti László, aki elismerő szavakkal méltatta a háborúban elesett, magyar származású ungvári katona bátorságát és hősiességét. Az ungvári magyar külképviselet adatai szerint ő volt a 24-ik, magyar gyökerekkel rendelkező kárpátaljai katonaáldozata a harcoknak. Megyénk lakosai közül eddig már több százan fizettek az életükkel Oroszország Ukrajna ellen indított háborújáért. 

Mint az ismert, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma támogatásban részesíti a háború magyar nemzetiségű áldozatait.

Szatmári Volodimir 1981-ben született a megyeszékhelyen. Kiskorú lánya mellett van egy idősebb fia, aki éppen sorkatonai szolgálatát töltötte a háború kitörésének idején. Édesapja nem engedte meg saját magának, hogy miközben fia a hadseregben szolgál, ő kívülálló maradjon, ezért önként jelentkezett katonának. Az elmúlt egy évben megfordult Doneck megyében, Kramatorszk térségében szolgált, de járt Herszon megyében is, azaz a legforróbb pontokon. A halálos sebesülés május 11-én Szumi megyében érte, az ukrán–orosz határ közvetlen közelében. Gyermekei anyja előző nap este még beszélt vele telefonon, másnap azonban már nem jelentkezett, a halálhírét május 12-én közölték a családdal. Szatmári Volodimirt június 27-én helyezték örök nyugalomra szülővárosában. Fia továbbra is a hadsereg kötelékében szolgál, de két öccse közül az egyik szintén katona, ő a munkácsi 128-as dandár tagja. Fivére temetésére hazaengedték, de azóta már ismét visszautazott a frontvonalba.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: