Ukrajnában minden harmadik férfi, és miden tizenkettedik nő alkoholfüggő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Ukrajnában minden 3. férfi, és miden 12. nő fogyaszt rendszeresen egészségére veszélyes mennyiségben alkoholt.

Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium Népegészségügyi Központ hivatalos oldalán írták, hogy az egyik leggyakoribb betegség az alkoholfüggőség. Az ilyen függőség gyakran negatív hatással van mind a fizikai, mind a társadalmi életre – a szeretteivel való kapcsolatok megromlanak, a szakmai színvonal elvész, és más mentális zavarok, például szorongás és depresszió léphet fel, vagy súlyosbodhat, ha már jelen volt.

Az alkoholfüggőség kezelése a munka széles skáláját öleli fel – a gyógyszeres beavatkozástól a mélyreható pszichológiai terápiáig.

A népegészségügyi központ egy online tréninget szervez, ahol megtanulható és elsajátítható az alkohollal összefüggő betegségek szűrésére és diagnosztizálására vonatkozó készségek, valamint általánosságban segít megérteni az alkohol mentális egészségre gyakorolt ​​hatását. A kurzusról részletesebben a központ hivatalos oldalán olvashatnak.

Az ENSZ adatai szerint Ukrajnában a 14 és 18 év közötti gyerekek 40 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2018-ban Ukrajna a gyermekek alkoholizmusának mértékét tekintve az első helyen állt a világon.

Az alkohol naponta mintegy 40 ember halálát okozza. Csak Donyeck megyében évente mintegy 6 000 ember halálát alkoholmérgezés okozza. (Kárpátalja ma)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: