A háború kezdete óta drámaian megugrott a magukat nacionalistának valló ukránok aránya

Ideológiai tekintetben Ukrajnában jelentős „jobbra tolódás” figyelhető meg, a „jobboldali” válaszadók aránya háromszor haladja meg a „baloldaliakét”, a magukat nacionalistáknak valló ukránok aránya – derült ki egy frissen végzett közvélemény-kutatás eredményéből.

A jelentés szerint a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete megbízásából készített felmérésének az adatai azt mutatják, hogy 2023 júniusában a magukat nacionalistának valló válaszadók aránya 18,8%. A teljes körű orosz invázió előtt ennek a csoportnak a méretét még 3-4%-os szinten mérték. Eközben a válaszadók 13,7%-a nemzeti demokratának tartja magát.

Az ideológiai (öndefiníciós) válaszadók teljes aránya körülbelül 57% volt. Közülük a „baloldaliak” és a „jobboldaliak” aránya hozzávetőleg 1:3. A válaszadók 3,7%-a szocialistának vagy kommunistának, 8,5%-a szociáldemokratának vallja magát. A legkisebb csoport a liberálisok (6%). Ugyanakkor a megkérdezettek 43%-a azt mondta, hogy nem értenek ehhez a kérdéshez - írta a Kárpát.in.ua.

A kutatás terepi szakasza 2023. június 17-től 27-ig tartott. Az adatgyűjtést az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének felkérésére a KMISZ végezte. A felmérés eredményei Ukrajna felnőtt lakosságát reprezentálják, kivéve a Krím Autonóm Köztársaságot és Donbász ideiglenesen megszállt területeit. A 2004 fős minta statisztikai hibája 95%-os megbízhatósági szinten 2,2%.

A háború előtt, 2021 júniusában a legtöbben (17,8%) úgy nyilatkoztak, hogy a nemzeti-demokratikus irányvonal felel meg leginkább a meggyőződésüknek. A nemzeti-radikális irányvonalat a válaszadók 1,5%-a támogatta.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: