Felesége és gyermekei szeme láttára lőtt le egy családapát egy ukrán rendőr

Augusztus 29-én a késő délutáni órákban a dnyiprói járőrök egy Jaguar típusú személygépkocsira figyeltek fel, amelynek vezetője megsértette a KRESZ szabályait, majd nem reagált a rendőri felszólításra. A járőröknek néhány utcával tovább sikerült félreállítani.

A hivatalos hatósági információk szerint az autó sofőrje egy alvilági figura, Dzsumberi Szilogava volt, aki az igazoltatás során ittasság jeleit mutatta, majd a rendőri kéréseket visszautasítva agresszíven viselkedett: aktívan ellenállt, az egyik járőrt ököllel arcon ütötte, a másik egyenruhást harci módszerrel földhöz vágta.

„Figyelembe véve a garázdálkodó agresszív viselkedését és egyértelműen fölényben lévő fizikai képességeit, a rendőr elővette a szolgálati fegyverét, majd három célzott lövést adott le, ezekből két lövedék az áldozat gyomrát találta el. A helyszínre mentőegység érkezett, ám a férfit nem sikerült újraéleszteni, az orvosok már csak a halál beálltát tudták megállapítani” – olvasható a közleményben.

A rendőrség hivatalos közleményében elismerte a fegyverhasználat tényét - írta a Kárpáti Igaz Szó. Mint leírták, az eset helyszínén operatív nyomozócsoport, igazságügyi szakértők, valamint az Állami Nyomozóiroda (DBR) munkatársai dolgoznak, akik büntetőeljárás keretében vizsgálják az eset körülményeit.

Az országos rendőr-főkapitányság vezetése hatósági vizsgálatot rendelt el az ügyben. A járőröket a nyomozás idejére felfüggesztették a szolgálat alól.

Időközben az Ukrán Legfőbb Ügyészség is reagált az esetre. Hivatalos közleményükben kifejtették, Dnyipróban hivatali jogkörük túllépése miatt őrizetbe vettek egy járőrrendőrt.

Mint írták, a Dnyipropetrovszki Megyei Ügyészség vezetésével büntetőeljárás indult szándékos emberölés és rendfenntartók által elkövetett hivatali visszaélés tényállása miatt.

A nyomozás adatai szerint augusztus 29-én Dnyipro város egyik kerületében két járőr állított félre egy autót, amelyben kiskorú gyerekek is ültek. A sofőr és az utasok felszólításra sem voltak hajlandók kiszállni a járműből, ezért a rendfenntartók erőszakkal kezdték kirángatni onnan őket, miközben gázsprayt is használtak.

A hivatalos közleményből kiderült, a dulakodás során a rendőr elővette szolgálati fegyverét, és három lövést adott le az autó férfi utasának hátába, nem pedig a gyomrába, ahogyan azt előzetesen több hírportál is közölte. Az áldozat a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A nyomozás folyamatban van. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: