Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szemmel tartja a kárpátaljaiakat a Facebookon

A nemzetbiztonsági szolgálat munkatársai a nap 24 órájában folyamatosan kontrollálják a közösségi médiatereket, vizsgálják az ott megosztott bejegyzések tartalmát - írta közleményében az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai főosztálya. A szolgálat célja és feladata kiszűrni az oroszbarát narratívákat, elejét venni az ellenséges propaganda terjesztésének - tudatta a Kárpáti Igaz Szó

Az SZBU kárpátaljai főosztálya arra figyelmeztet mindenkit, hogy a destruktív tartalmak megosztása és terjesztése a hatályos ukrajnai törvények értelmében bűnvádi felelősséggel jár, a Btk. 436-2. pontja szerint akár 8 éves börtönbüntetéssel is sújtható az, aki az orosz agresszió tényét vonja kétségbe vagy olyan narratívákat használ, amit Ukrajnában ellenségesnek és kártékonynak tartanak.

Az év eleje óta csak Kárpátalján 23 ilyen esetben indult hatósági vizsgálat, s 13 személlyel szemben már a hivatalos gyanúsítás is megtörtént.

Az SZBU arra kéri a polgárokat, hogy felelősen viszonyuljanak az információk kezeléséhez, ne terjesszenek ukránellenes véleményeket. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: