Egy katonai könyvelő 10 millió hrivnyát sikkasztott el a tengerészgyalogosok béréből

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) őrizetbe vett egy katonai könyvelőt Odessza megyében, aki több mint 10 millió hrivnyát sikkasztott a tengerészgyalogosok fizetési alapjából, a nyomozók nála egy Audi Q7-es személygépkocsit, ismerősei bankkártyáin 2,5 millió hrivnyát találtak – számolt be az RBK-Ukrajina hírportál az SZBU sajtószolgálatára hivatkozva.

A titkosszolgálati közlés szerint „Az illegális tevékenységet a katonai egység pénzügyi-gazdasági osztályának könyvelője szervezte. A nyomozás szerint a könyvelő a fizetéseket és a jutalmakat ismerőseinek a számláin írta jóvá, akik nem tartoztak a zászlóaljhoz, és egyáltalán nem szolgáltak az ukrán fegyveres erőkben.”

Az SZBU szerint megállapították, hogy a „konstrukciónak köszönhetően” az érintett személy prémium osztályú autót vásárolt. Ugyanakkor több mint 10 millió hrivnya költségvetési pénzt sikkasztott el a könyvelő, aki pontatlan adatokat írt be az illetményadatokba és a katonai egység állományának jutalmazási listáiba. Az elkövető a speciális könyvelőprogramokhoz való hozzáférés érdekében egy elektronikus kulcsot használt, amelyet indoklás nélkül kapott a zászlóalj pénzügyi-gazdasági szolgálatának vezetőjétől - írta a Kárpát.in.ua.

Ezután a meghamisított adatokat benyújtotta az államkincstár területi hivatalának, hogy a megrendelt pénzeszközöket a katonai egység katonák és alkalmazottak fizetéseként és jutalmaként számolják el. A könyvelő munkahelyén és lakóhelyén végzett házkutatások során egy Audi Q7 típusú személygépkocsi, drága elektronikus eszközök és háztartási gépek kerültek elő, amelyeket a lopott pénzen vásárolt. Szintén csaknem 2,5 millió hrivnyát találtak ismerősei bankkártyáin, akiknek a könyvelő a gyanú szerint pénzt adott kölcsön. Ezenkívül a gyanúsítottnál egy RGO harci gránátot találtak, amelyet vizsgálatra küldtek. Az elkövetőt 8 év börtönbüntetésre ítélhetik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: