Hetente két hrivnyával drágulhat az üzemanyag ára Ukrajnában

A szakértők szerint ebben a hónapban 60 hrivnya közelébe drágulhat a benzin átlagára Ukrajnában – írja az Unian állami hírügynökségre hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

A beszámoló szerint az olaj világpiaci árának emelkedése és az adók háború előtti szintre való visszaállításának negatív hatása augusztusban csúcsosodhat ki. Az üzemanyagok ára még ebben a hónapban elérheti a literenkénti 60 hrivnyát. Amennyiben tartósan 90 dollár fölé kerül az olajár, akkor őszig akár 65 hrivnyáig is drágulhat a benzin. Ebben közrejátszik az aratás miatti megnövekedett gázolaj iránti kereslet.

A Prime benzinkúthálózat alapítója, Dmitro Ljuskin véleménye szerint, optimista forgatókönyv szerint nyár végéig megközelítőleg heti 1-2 hrivnyával drágulás várható az üzemanyagok árában. Valószínűbb azonban, hogy 60 hrivnya közelébe drágulhat a benzin átlagára. Literenként körülbelül 55-58 hrivnya között mozoghat a kiskereskedelmi ár.

„Nem világos, hol áll meg az olaj ára. Ez a két hónap feszült lesz ebből a szempontból” – kommentálta a helyzetet augusztusban Serhij Kujun, az A-95 tanácsadó csoport igazgatója. Az árakat ugyanakkor nem lehet majd ellenőrizni: Ukrajna semmilyen módon nem tudja befolyásolni az olaj világpiaci árát, a múlt hónapban megemelt általános forgalmi adót (ÁFA) pedig senki sem fogja csökkenteni vagy eltörölni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: