Katonai rendőrség létrehozását tervezik Ukrajnában

Ukrajnában katonai rendőrséget akarnak létrehozni, amely elsősorban a háborús bűnök megszüntetésével és a hadsereg fegyelmének fenntartásával foglalkozik majd – adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál a Védelmi Minisztérium sajtószolgálatára hivatkozva.

A védelmi minisztériumi közlés szerint a Legfelső Tanács rendészeti bizottságában munkacsoportot állítottak fel, amelynek feladata elsősorban a katonai igazságszolgáltatás optimális modelljének megalkotása, és ennek része a katonai rendőrség létrehozása is. A Védelmi Minisztérium katonai igazságügyi főosztálya aktívan részt vesz az ukrán katonai rendőrségről szóló törvénytervezet kidolgozásában.

A Védelmi Minisztérium hozzátette, hogy a katonai rendőrség rendészeti feladatokat ellátó katonai alakulat lesz, és a Védelmi Minisztérium rendszerének része lesz. A testület a fegyveres erők katonai rendészeti részlege alapján jön létre - írta a Kárpát.in.ua. Külön hatáskörrel rendelkezik majd a háborús bűnökkel kapcsolatos operatív nyomozási tevékenységet és a tárgyalás előtti vizsgálatot illetően a háborús övezetekben. A testület létrehozásának célja a katonai fegyelem fenntartása a fegyveres erők, a Védelmi Minisztérium és az Állami Különleges Közlekedési Szolgálat katonái körében. Az is elvárás, hogy a katonai rendőrség kompatibilis legyen a NATO-tagállamok megfelelő struktúráival. A törvénytervezet jelenleg már jóváhagyási eljárás alatt van.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: