Kenőpénzért segítette a férfiak külföldre menekülését a katonaorvosi bizottság főorvosa

A Zsitomir megyei katonaorvosi bizottság vezetője pénzért segítette a hadköteles férfiak illegális kijutását külföldre, most megvesztegetési ügyben vették őrizetbe az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai – közölte az RBK-Ukrajina hírportál az SZBU sajtószolgálatára hivatkozva.

A titkosszolgálati tájékoztatás szerint a megyei katonaorvosi bizottság vezetője a munkatársaival, egy ügyvéddel és a helyi kórház tisztségviselőjével együtt folytatta a bűnös embermentést. A hadköteles férfiaknak okmányokat hamisítottak, amelyekbe súlyos betegségek diagnózisait írták, így később a menekülők átléphették a határt - írta a Kárpát.in.ua.

Az SZBU megállapította, hogy az ilyen szolgáltatások ára 2,5-5 ezer dollár volt, és ez a „megrendelés” sürgősségétől függ. Amint azt a titkosszolgálat megjegyezte, az elkövetők a kapott pénzt egymás között osztották szét.

„A résztvevők között egyértelmű volt a büntetőjogi felelősség megosztása. Például az ügyvéd potenciális ügyfeleket választott ki, a katonaorvosi bizottság vezetője és az egészségügyi intézmény tisztviselője orvosi igazolásokat hamisított, a megyei hadkiegészítő parancsnokság alkalmazottai kísérték a menekülőket az osztályokra” – állította az SZBU.

A katonaorvosi bizottság vezetőjét, egy ügyvédet és egy egészségügyi intézmény tisztviselőjét kenőpénz elfogadása közben vették őrizetbe. A házkutatások során a hatósági munkatársak 35 ezer dollárt találtak. Jelenleg minden gyanúsított előzetes letartóztatásban van.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: