Szigorítják a hadköteles férfiak kiutazásának ellenőrzését Ukrajnában

Ukrajnában a hadiállapot tartama alatt megszigorítják a hadköteles férfiak kiutazásának ellenőrzését: a határőrség kicseréli az információit a Védelmi Minisztériummal a sor- és hadkötelesekről, hogy megakadályozzák a mozgósítás elől menekülők hamisított okmányokkal történő illegális távozását az országból – jelentette be Andrij Demcsenko, az Állami Határőrszolgálat szóvivője az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva, vette észre a Kárpát.in.ua.

Demcsenko kifejtette: az államhatár átlépésének az 57. számú kormányhatározattal jóváhagyott szabályai vannak, amelyeket a határőrök betartanak. A határátlépés egyik feltétele az alkalmatlanság a katonai szolgálatra és a katonai nyilvántartásból történt kizárás, vagyis a hadkiegészítő parancsnokságok által kiadott, ezt alátámasztó okmányok megléte – tette hozzá.

„A korlátozások időszakában azonban azt rögzítjük, hogy meglehetősen sok hadköteles állampolgár próbálja hamisított okmányokkal átlépni a határt. Éppen ezért az Állami Határőrszolgálat már egy ideje együttműködik a Védelmi Minisztériummal az adatbázisok közötti információcsere kialakításában” – mutatott rá a szóvivő.

Demcsenko az RBK-Ukrajina hírportálnak kifejtette: az Állami Határőrszolgálat és a hadkötelesek, valamint sorkötelesek egységes állami nyilvántartása közötti kölcsönös információcseréről van szó. Vagyis, amikor ez a rendszer működni fog, nem telefonos módban, hanem az elektronikus információcsere alapján deríthető majd ki, hogy valamely dokumentum érvényes-e vagy sem – magyarázta.

A szóvivő szerint jelenleg a szoftverfejlesztés folyik, amely során meghatározzák, hogy a területi toborzási és szociális támogatási központ munkatársai milyen kritériumok alapján férhetnek hozzá az Állami Határőrség adatbázisához és fordítva. És ha minden feltétel teljesül, elsősorban ami a technikai támogatást illeti, akkor ez a rendszer elkezdhet működni – tette hozzá. Fontos mozzanatként említette, hogy nem az adatbázisok kombinálásáról vagy rendszerezéséről van szó, hanem arról az információcseréről amely az Állami Határőrszolgálat adatbázisa és a sorkötelesek és hadkötelesek egységes állami nyilvántartása között működhet. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrzés minden egyes személy vonatkozásában megtörténik majd, függetlenül attól, hogy kit érint – hangsúlyozta.

Az Állami Határőrszolgálat szóvivője azt is kifejtette, hogy folytatódnak a rendszerfejlesztések annak érdekében, hogy megakadályozható legyenek a hamis dokumentumok használata és csökkenjenek az egyéb kockázatok, amikor az állampolgárok átlépik a határt. „Oroszország teljes körű inváziójának kezdete óta már több mint 6100 embert lelepleztek a határellenőrző pontokon, akik megpróbáltak hamis dokumentumokat felhasználni, köztük a területi toborzási és szociális támogatási központok nevében kiállított fals igazolásokat” – mondta el Andrij Demcsenko.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: